Mariken Halle om den stora och lilla världen.

Jag befinner mig i ett hus i en liten dansk by som heter Alling. Här bor det 100 människor. På en liten höjd står en gammal kyrka. Den står öppen, så vem som helst kan gå in om de skulle behöva det. På samma sätt har Clara det med den lilla bion Regina i Östersund.

I trädgården finns grönsaker och bär. I köket står en planta som sluter sig när jag rör vid den. Den behöver vatten varje dag.

Vid sjön i Östersund står ett hus som kommunen äger. Det har stått tomt i fem år. Det ligger precis där långfärdsskridskobanan slutar. På första våningen finns ett stort långt rum som passar för filmvisningar.

Clara frågar mig flera gånger: Var det självklart för dig att flytta tilbaka till Oslo när du var färdig på Filmhögskolan? Kände du att du var tvungen att förklara det för omvärlden?

Vi sitter runt frukostbordet i trädgården i Alling. Vi pratar om hur Danmark ska klara av att ta hand om sina äldre i framtiden. I en kommun testar de övervakningskameror. Robotröster som talar om för den dementa att hon har glömt att ta med sig handduken till badrummet när hon ska duscha.

Jag ser en bild av Clara som står framför huset i Östersund i snön med en t-shirt som det står I LOVE: LONDON NEW YORK PARIS TOKYO på.

Motståndare till längtan heter en av Claras favorittfilmer.

Jag läser ett reportage med bilder från nedlagda biografer i Sverige.

Vad ska du göra när du är färdig på filmskolan – dra till Hollywood och bli assistent åt Steven Spielberg? minns jag att en man frågade mig på en julfest för några år sedan.

Nej. I oktober åker vi runt bland gymnasieklasser i Jämtland och visar vår film Lägenhet + bil + allt jag har och äger. Den handlar om att värdera platser. Vi ska prata med dem om vad som är den stora och den lilla världen.