”You get shot” är bara en av lockelserna. För att skapa den mest realistiska spelupplevelsen hittills byggde det brittiska tv-programmet Gadget show en spelkupol för att skapa känslan av att kliva in i det svenska krigsspelet Battlefield 3.

Det ser ut ungefär som ett mindre, i högsta grad interaktivt, Cosmonova för vuxna. Hur du än tittar hamnar blicken aldrig utanför skärmen, eftersom de fem projektorerna följer dina rörelser. Tack vare speciella rullband så står du alltid i mitten av kupolen och sensorer känner inte bara av om du duckar eller hoppar – de ser till att du blir skjuten med plastkulor om dina virtuella fiender träffar dig. Den brittiske elitsoldaten som testkörde spelet kunde intyga att han erfor samma känslor som när han var i riktiga strider under Gulf-kriget.

Kommer vi närmre den där kusliga gränsen där det blir för verkligt? Kanske blir spelen mer filmiska, men är det verkligen någon som skulle vilja hoppa in i massmordsfilmen Black hawk down? Om även filmtittarna vill ha mer än bara hörseln och synen stimulerade återstår att se, men tills vidare finns ju 4D-biografen på Tekniska museet i Stockholm. Där slipper man som en bonus att bli skjuten.