1. Nader och Simin – en separation (bio)
Asghar Farhadis exakt tecknade relationsdrama är ett slags “Scener ur en skilsmässa” från klassmotsättningarnas Teheran. En mästerlig film om lögn, lag och motstridiga moralsystem.

2. Pina (bio)
Regissören Wim Wenders och dansaren Pina Bausch pratade länge om att göra en film men tyckte inte att kamerorna höll måttet. Först 2009 kunde 3D-teknologin göra hennes rörelser rättvisa. Den första auteurfilmen i 3D är också både elegant och fysisk.

3. Apflickorna (bio)
Vi blåser i hundvisslan för Lisa Aschans sparsmakade falukorvsvästern. En stram studie i maktens och lydnadens psykologier som fungerar uppfriskande och tankeväckande.

4. Pangpangbröder (bio)
Axel Danielson debuterar med 53 scener från sina brorsöners uppväxt. Projekt som problematiserar det digitala överflödet – efter ett sisyfosarbete i klipprummet har 200 timmar till slut blivit 80 minuter. Trots det en film som vågar lita på stundens sprängkraft.

5. Bobby Fischer against the world (bio/vod) NY!
Tankeväckande dokumentär om schacksärlingen som efter att ha varit en viktig pr-pjäs i det kalla kriget förlorade sig i antiamerikanism. Premiär nästa fredag.

Under rubriken Bäst just nu listar vi våra favoriter för tillfället. Maxtid på listan är fyra veckor.