Too much pussy! (Emilie Jouvet)

Heldag på Södra teatern i Stockholm med filmklubben Cinema queer. Det kommer visas film av bland andra Hanna Högstedt, Xavier Dolan och Emilie Jouvet (bilden), alla tre bekanta från FLM. Nu på söndag mellan klockan 14-23.

Michael Winterbottoms kulinariska komedi The trip får svensk premiär i helgen. Steve Coogan nojar över vilka roller han erbjuds, utmanar Rob Brydon på Michael Caine-imitationer och äter pilgrimsmusslor med tillhörande skum i 110 minuter. Minst lika njutbart som det låter. För mer manligt middagsprat, om bland annat rollspel, glöm inte bort Louis Malles Min middag med Andre.

Var det verkligen bättre förr? The house next door inventerar som bäst den amerikanska biosommaren 1986. 8 miljoner sätt att dö, Legal eagles, Ingen plockar Howard. På svenska biografer samma sommar hade endast en svensk film premiär (sommaren 2011 är det en handfull): dokumentären Hårga om fårägaren Georg och hans familj i Hälsingland.

Sofia Coppolas pappa har en spretig filmografi. Från lågbudgetläskiga Nattens skräcknäste via episka Gudfadern till infantila Jack. Efter de osedda comebackfilmerna Youth without youth och Tetro arbetar han nu på den mardrömsbaserade Twixt. Men hur många minns 80-talsmusikalen Älskling, jag hatar dig!?

Sommar är serietidningsfilmatiseringstid​er. Efter X-Men och Green Lantern står Captain America näst på tur. Filmen om seriehjälten från andra världskriget har blivit en stilstudie i gammal hederlig propaganda, enligt Film Dr.