Internetinstitutioner som Youtube, Facebook och Twitter har bara funnits i en handfull år. Imdb är en senior i sammanhanget – i år firar filmdatabasen 20 år. När den startades 1990 var antalet uppkopplade datorer inte fler än 300 000 och world wide web hade ännu inte blivit standard. Col Needham var en Usenet-användare som började sammanställa läsarlistor över skådespelare och regissörer i en sökbar databas.

Även om den såldes till jätten Amazon 1998, var Imdb alltså redan från början en användargenererad historia, som inte minst blivit populär tack vare sin folkliga betygsättning. Som Athena Farrokhzad påpekade i ett tidigare nummer av FLM, kan man vara rätt säker på att en film med ett snitt under 6.0 är rätt värdelös.

Konspirerande filmfans försöker ibland kapa förstaplatsen på den ärevördiga topp 250-listan. När The dark knight klättrade mot toppen häromåret försökte mängder av användare att hjälpa den på traven genom att ge Gudfadern en etta i betyg. Algoritmerna finslipades och fusket fixades. Nu har Christopher Nolans Batman-film hunnit trilla ned till plats elva.

Men Imdb har än så länge inte lyckats rå på att Nyckeln till frihet utgör tvärsnittet av internets filmsmak.