Vår filmbildning av full av blinda fläckar. Det har vi insett under utgrävningen av det svenska filmåret 1970. Därför har vi bestämt oss för att välja fyra filmer som vi inte har sett till Cinematekets serie “100 svenska filmer du måste se!”.

1970 var en tidpunkt i filmhistorien – strax efter televisionens genombrott och strax före videoapparatens – då biograferna fortsatte att tappa besökare. Filmreformen hade haft sju år på sig att rädda filmen men ifrågasattes i vänstervinden, de stora produktionsbolagen var passiva samtidigt som Filminstitutet etablerade sig som producent.

Så mycket visste vi. Men under arbetet med att gräva ut det svenska filmåret 1970 upptäckte vi också att många av årets mest intressanta filmer redan fallit i relativ glömska. Hur kan det samlas så mycket damm på bara 40 år? Det lysande undantaget är En kärlekshistoria som genom Roy Anderssons egen försorg både haft nypremiär och givits ut på dvd. I övrigt är det mesta förutom Pippi och porren mer eller mindre omöjligt att få tag i. För att inte tala om att få se på duk.

Filmhistorien är full av hål. Filmer som har förstörts eller försvunnit och aldrig mer kommer att visas lämnar spöklika tomrum i det cineastiska historiemedvetandet. Men så finns det kunskapsluckor i filmbildningen som borde vara lättare att fylla. Det vill säga, filmer som finns men som ingen ser. Därför blir till exempel en diskussion om svensk filmkanon lätt förivrad. Hur ska vi kunna prata om filmer som vi inte har sett?

Något så anspråksfullt som en definitiv topplista har heller inte Cinemateket gett sig på med satsningen “100 svenska filmer du måste se!”. Däremot erbjuder den möjligheten att se flera sällsynta svenska filmer. I serien ingår guldkorn i olika karat från den svenska filmhistorien – allt från de senaste årens kritikerfavoriter till arkivariska djupdykningar.

Vhs och dvd har gett många filmer ett andra liv, men tillgången till äldre svensk film är starkt begränsad, och många filmer lämnar aldrig arkiven. När vi fick förfrågan att välja fyra filmer till Cinematekets serie valde vi därför fyra filmer som vi inte har sett och som inte går att få tag i på annat sätt.

Här är fyra filmer vi måste se.

 

Titel: Baltutlämningen

Regissör: Johan Bergenstråhle

Skådespelare: Bo Brundin, Yrjö Tähtelä, Kristina Dzilums

Handling: År 1946 utlämnar Sverige 146 baltiska flyktingar till Sovjet. Johan Bergenstråhles omdebatterade film om händelserna varvar spelfilm och rekonstruktioner med journalklipp och intervjuer. Bergenstråhle löstes från sitt kontrakt och SF-chefen Kenne Fant förklarade i Aftonbladet: ”Vi har tagit vårt kulturpolitiska ansvar och gjort politisk film. Med synnerligen blandat ekonomiskt resultat.”

Visas: 14/12 16.00 Bio Mauritz, Filmhuset; 15/12 20.15 Bio Victor, Filmhuset

 

Titel: Jänken

Regissör: Lars Forsberg

Skådespelare: Anita Ekström, Lars Green, Mona Dan-Bergman

Handling: Inger blir gravid med en amerikan men tvingas senare adoptera bort sitt barn. Enligt 1970 års guldbaggejury gestaltar Anita Ekström ”En kvinna som lever i känslans och språkets socialt betingade isolering”. Kritikerdarling om människor och klassklyftor gjord med ett nyutexaminerat filmteam. Lars Forsbergs första och sista långfilm.

Visas: 17/12 18.00 Bio Victor, Filmhuset; 18/12 14.00 Bio Victor, Filmhuset

 

Titel: Den magiska cirkeln

Regissör: Per Berglund

Skådespelare: Olof Willgren, Gösta Bredefeldt, Tomas von Brömssen

Handling: Salaligan utförde fem brutala mord i Västmanland på 30-talet. Per Berglund debuterar, med manusassistans av Stefan Jarl och Jan Håfström, med en vidfilm om ligans härjningar.  Hyllad för sin miljöskildring vid premiären. Filmens titel syftar på ligaledarens klubb för teosofi, yoga och hypnos.

Visas: 11/1 16.00 Bio Victor, Filmhuset; 22/1 14.00 Bio Victor, Filmhuset

 

Titel: Grisjakten

Regissör: Jonas Cornell

Skådespelare: Hans Alfredson, Ann-Marie Gyllenspetz, Keve Hjelm, Ingvar Kjellson

Handling: Lennart Siljeberg gör sin plikt utan att ställa frågor. Han är byråkrat och ska utrota upp mot en halv miljon grisar på Gotland. Hans Alfredson – utan mustasch – firades för sin rolltolkning i filmatiseringen av PC Jerslids allegoriska roman.

Visas: 15/1 14.00 Bio Victor, Filmhuset; 31/1 19.00 Biografen Victoria