A. Vilka var 00-talets bästa svenska filmer?
1. Sånger från andra våningen 2. Tillsammans 3. Flickan 4. Darling 5. Gitarrmongot

B. Var svensk film rolig under 00-talet?
Inte så värst. Det är väl symptomatiskt att Killinggängets mörka humor i Fyra nyanser av brunt egentligen var årtiondets roligaste film. Medan Göta kanal 2 gör att orden svensk och komedi aldrig mer kan användas i samma mening.

C. Var svensk film politisk under 00-talet?
Ja, men inte det på det sättet vi brukar mena. Till exempel tycker jag att Maggie vaknar på balkongen stod för en helt ny typ av svensk politisk film. Objektet blev subjekt när Maggie själv fick filma sitt liv i Malmö. Och Sånger från andra våningen är ett mästerverk i genren.

D. Var svensk film läskig under 00-talet?
Låt den rätte komma in är dessvärre det enda lyckade exemplet på svensk genrefilm. Om jag vänder mig om och Darling var däremot gastkramande existentiella skräckfilmer.

E. Var svensk film utmanande under 00-talet?
Det känns som om kreativa kluster som Atmo, Fasad, Plattform och Dansk skalle alla har lett till, och kommer att fortsätta att forma ett helt nytt svenskt filmklimat. Kreativa kollektiv som med en kombination av självförtroende och järnvilja lett till en attitydförändring inom den svenska filmvärlden. Det leder åtminstone till konstnärligt utmanande filmer.

F. Var 00-talet ett bra eller årtionde för svensk film?
Årtiondet slutar på topp, och den svenska filmhösten 2009 är den bästa någonsin sedan jag började jobba som filmjournalist. Det har skett en generationsväxling, en teknisk revolution och en nytändning när det gäller konstnärliga ambitioner. Ett årtionde som började med tjatiga försök till kommersiella romantiska komedier slutade med den typ av film som också är intressant för en internationell publik.

Roger Wilson är programledare för Kino i P1.

Det här är en del av enkäten med svenska filmkritiker i nya numret av FLM. Enkäten publiceras löpande på bloggen. Här finns alla enkätsvar samlade, och resultatet av filmkritikeromröstning hittar du här.