Du måste numera vara erfaren producent för att söka produktionsstöd från Svenska Filminstitutet, men tack och lov finns det fortfarande obakade filmare som dristar sig till att göra långfilm på egen hand.

Och även om du som nykomling får stöd för att göra filmen återstår ett problem: att få den visad. Ivica Zubak gjorde Knäcka och siktade på biopremiär. Med flickidolen Filip Benko från Andra avenyn i huvudrollen borde det inte vara några problem. Men det har visat sig svårt att ens få kontakt med svenska distributörer. Bara Folkets bio har hittills lämnat besked – nej. Nu är Ivicas nästa projekt, Fuerteventura, redan under klippning.

I takt med att biografdrakar kapsejsat har dvd-distribution seglat upp som det självklara alternativet för alternativa filmare. En nischad genrefilm, en slipad trailer och alltid är det någon som beställer ett ex.

Men för den som verkligen vill sprida sina bilder vind för våg har 00-talet erbjudit två oslagbara nyheter: Youtube och Pirate bay. Sebastian Lindblad gjorde 2001 filmen Kluster, en roadmovie med komplikationer, utan att hitta någon distributör.

Fem år senare beslöt han sig för att lägga ut den på Pirate bay. ”Jag och min vän Roman Andrén ville göra en långfilm, vi orkade inte vänta på bidrag eller annat stöd så vi gjorde den i alla fall”, skrev han.

Det finns bara ett problem med fildelning – det krävs att någon delar med sig. Filen Kluster.2001.XviD.PROPER.[lavette-film.se].avi har stannat på 41,02%. Inte ens i den digitala laglösheten kan man undslippa de lagar som stavas tillgång och efterfrågan.