A. Vilka var 00-talets bästa svenska filmer?
1. Det nya landet 2. Lilja 4-ever 3. Lasermannen 4. De ofrivilliga 5. Man tänker sitt

B. Var svensk film rolig under 00-talet?
Rolig, nej. Svensk film har varit bättre när den har varit oroande än när den har velat vara rolig.

C. Var svensk film politisk under 00-talet?
00-talet har väl varit det minst politiska decenniet på länge, så varför skulle decenniets filmskapare göra politiken till en huvudfråga när inte ens de svenska politikerna gör det… Men gudskelov så finns ju Peter Birro som går emot den svenskljumma strömfåran.

D. Var svensk film läskig under 00-talet?
Javisst har 00-talet varit ett läskigt filmdecennium när varenda jävla deckarserie tvunget skall översättas till film. Undrar vad Maj Sjöwall och Per Wahlöö skulle ha sagt om det Beck-mörker som sänkt sig över biografer och tv-rum.

E. Var svensk film utmanande under 00-talet?
Slätstrukenhet är aldrig utmanande, och den svenska filmens mittfåra har just karaktäriserats av sin slätstrukenhet. Det mest utmanande i filmsverige har väl varit när Lars von Trier har hyrt in sig i ateljéerna i Trollhättan.

F. Var 00-talet ett bra eller årtionde för svensk film?
Bättre än förväntat. Framför allt har en rad begåvade filmskapare (se ovan) grundat vackert inför nästa decennium.

Stig Björkman är filmkritiker och författare. Hans senaste bok Some Americans handlar om amerikanska filmstjärnor.

Det här är en del av enkäten med svenska filmkritiker i nya numret av FLM. Enkäten publiceras löpande på bloggen. Här finns alla enkätsvar samlade, och resultatet av filmkritikeromröstning hittar du här.