A. Vilka var 00-talets bästa svenska filmer?
1. Maria Larssons eviga ögonblick 2. Ninas resa 3. Dag och natt 4. De ofrivilliga 5. Du levande

B. Var svensk film rolig under 00-talet?
Det gjordes i alla fall ingen renodlad komedi som kvalar in i kategorin rolig.

C. Var svensk film politisk under 00-talet?
Det var bara manusförfattaren Peter Birro som var uttalat politisk under hela 00-talet, faktum är att Birros tv-produktioner slog det mesta i svensk filmväg på bio.

D. Var svensk film läskig under 00-talet?
Det mest läskiga var antalet svenska polisfilmer.

E. Var svensk film utmanande under 00-talet?
Moodyssons lågbudgetprojekt Ett hål i mitt hjärta och Container var i högsta grad utmanande, så utmanande att ingen orkade se filmerna. Annars känns 00-talet som ett decennium då de allra flesta valde att lägga sig i mittfåran.

F. Var 00-talet ett bra eller årtionde för svensk film?
Det är en smula oroväckande att det fortfarande nästan bara är Roy och Jan Troell som klarar av att göra filmer som håller högsta internationella klass, men decenniet tog sig på slutet med konstnärliga och personliga filmer som De ofrivilliga och Flickan. Jag vet inte hur många timmar av 00-talet jag ägnat åt slentrianmässiga filmer om Beck, Huss, Van Veeteren, Wallander och Salander, men tippar på tiotusen.

Mats Johnson skriver filmkritik i Göteborgs-Posten.

Det här är en del av enkäten med svenska filmkritiker i nya numret av FLM. Enkäten publiceras löpande på bloggen. Här finns alla enkätsvar samlade, och resultatet av filmkritikeromröstning hittar du här.