A. Vilka var 00-talets bästa svenska filmer?
1. Låt den rätte komma in 2. Lilja 4-ever 3. Zozo 4. Sånger från andra våningen 5. Med kameran som tröst del 2

B. Var svensk film rolig under 00-talet?
Nej, den försökte men det är i komedifacket som svensk film är som sämst. Svensk film verkar anse att humor står i direkt kontrast till professionalism.

C. Var svensk film politisk under 00-talet?
Jodå, det finns ett stråk av politisk vilja. Allt från Roy Anderssons betraktelser till Lukas Moodysson (främst Lilja 4-ever) till dokumentärer som Gitmo, Bananas!*, Terrorister och många andra. Men svensk film är sällan provocerande. Tar man som USA som exempel så har de gjort en hel del filmer om internationell politik, Irakkriget, kriget mot terrorism, CIA:s skumraskaffärer och liknande men i Sverige har vi inte samma tradition. Inte ens Palmemordet lockar. Och kan någon tänka sig en spelfilm om hur Sverige skickar iväg folk för att torteras i Egypten? Svenska deckare antas ju i bokform vara politiska men på film känns samma poliser inte direkt heta.

D. Var svensk film läskig under 00-talet?
Läskig? Svensk film? Skämtar du? Möjligen Göta kanal 2 och Tre solar men inte annars.

E. Var svensk film utmanande under 00-talet?
Att vara utmanande är en tung uppgift. Utmanande mot vem? Publiken? Kritikerna? Moralisterna? Politikerna? Den svenska filmen utmanar möjligen jämställdheten genom att vara fortsatt manlig. Men nej, det är väl inte så att svensk film står på barrikaderna eller försöker sig på djärva formexperiment. Svensk film är trygg, medveten och omtänksam.

F. Var 00-talet ett bra eller årtionde för svensk film?
Det var hyfsat. Vi kom från en lång period där det i regel var uselt och 00-talet lovade ganska gott till en början. Resultatet var blandat med några få riktigt bra filmer, många som var acceptabelt bra och sedan en djup källa av uselhet. Men så är det i flesta länder, skillnaden mellan riktigt bra decennier och hyfsade decennier är en eller två riktigt begåvade regissörer. Hade en Bergman eller Widerberg i högform levat idag hade vi gjort vågen av nationell glädje.

Lars Böhlin är kulturredaktör på Västerbottens Folkblad.

Det här är en del av enkäten med svenska filmkritiker i nya numret av FLM. Enkäten publiceras löpande på bloggen. Här finns alla enkätsvar samlade, och resultatet av filmkritikeromröstning hittar du här.