A. Vilka var 00-talets bästa svenska filmer?
1. De ofrivilliga 2. Låt den rätte komma in 3. Man tänker sitt 4. Darling 5. Fyra nyanser av brunt

B. Var svensk film rolig under 00-talet?
Inte på något konventionellt sätt. Svenska komedier har väl inte direkt firat några stora kvalitativa triumfer på biodukarna. De schyssta komikerna har haft tv och radion som sina bästa scener. Däremot har den svarta, vad man egentligen skulle kalla anti-humorn, varit rätt livaktig. Där tänker jag till exempel på dialogen mellan Robert Gustafssons sönderbrände smådjurskremerare och hans hårt plågade hustru (Maria Kulle) i Fyra nyanser av brunt. Personligen skrattade jag nog mest åt Michelle Meadows stureplansbrud i Darling som levererade sina verklighetsfrämmande one-liners med perfekt släpig uttryckslöshet.

C. Var svensk film politisk under 00-talet?
Snarare civilisationskritisk, med en dystopisk udd. Den något yngre samtidsgenerationen som finns hos produktionsbolagen Plattform (Ruben Östlund med flera), Fasad (Jesper Gansland med flera) och Atmo (Erik Gandini, Tarik Saleh) är helt klart intresserade av att dissekera livsstrategier och relationsmönster som känns rätt typiska för vår tid just nu.

D. Var svensk film läskig under 00-talet?
Definitivt mer sadistisk än förr. Polisrullarna (Wallander-filmerna, Beck-serien) har, förmodligen för att fylla alla de här filmtimmarna, skruvat upp tonen när det gäller sadistiskt våld. Av det jag har sett tog den första Irene Huss-filmen (Tatuerad torso) priset. Den tyckte jag var riktigt läskig för att den så tondövt och cyniskt frossade i äckliga bilder.

E. Var svensk film utmanande under 00-talet?
Estetiskt inte alls. Fläckvis innehållsmässigt. Mest provocerande var Gitarrmongot, i mina ögon.

F. Var 00-talet ett bra eller årtionde för svensk film?
Det började starkt, var svagt runt mitten av decenniet men tog sig igen nu mot slutet.

Helena Lindblad är filmredaktör på Dagens Nyheter.

Det här är en del av enkäten med svenska filmkritiker i nya numret av FLM. Enkäten publiceras löpande på bloggen. Här finns alla enkätsvar samlade, och resultatet av filmkritikeromröstning hittar du här.