På Bijltjespad i Amsterdam ligger Cinema41 och den måste kvalificera sig som världens minsta biograf. Varje vecka erbjuds ett nytt program i den enda salongen som rymmer en besökare. Atmosfären beskrivs på hemsidan som “privat och väldigt intensiv”.

Eftersom antalet platser är begränsat måste biljett måste bokas i förväg. Bokningsbekräftelse och mer exakt vägbeskrivning kommer via e-post. Utbudet är främst europeisk kvalitetsfilm. Biljetten kostar 3 euro, men då ingår popcorn och läsk.

Det är lätt att betrakta Cinema41 som en kommentar till vår tids bortprioritering av den (rumsligt) kollektiva filmupplevelsen. I dagens biograf hänger inga kristallkronor från taken, Ernst Billgren har inte ritat ridån, vi delar inte på en Nickel mellan stolsraderna. Istället är den en liten avskärmad skrubb och duken en skärm som mäter blott 14 tum.

Besökare som drabbas av social abstinens får hoppas att det finns trådlös uppkoppling.