Den första maj tidigare i år kontaktade dokumentärfilmaren Alex Veitch Polismyndigheten för att informera dem om arbetet med sin kommande film. Veitch har verkat som dokumentärfilmare sedan 20 år tillbaka och har bland annat regisserat den hyllade filmen 3 stolen cameras (2017). År 2000 var han med i att grunda filmkollektivet RÅFilm och 2017 var han med och startade den årligt återkommande festivalen Arbetar Filmfestivalen – Nordic Labour Film Festival i Malmö. I sitt filmskapande återkommer han ofta till sociala frågor och det var i samband med det pågående arbetet på en film om en facklig konflikt som utspelades för tjugo år sedan som han kontaktade polisen för att berätta att han skulle filma utanför en polisstation. Scenen som Veitch spelade in skulle skildra en situation som uppstod när en migrantarbetare blev upplockad på sin arbetsplats av Solnapolisen och fördes till stationen. 

3 stolen cameras (2017)
3 stolen cameras (2017)

Föga visste han då om den ändring som tillkommit i grundlagen 1 januari 2023 som gör gällande att det inte längre är tillåtet för journalister och medier att i publiceringssyfte filma skyddsobjekt, vilket polisstationer klassas som. Lagändringen har lyfts fram och kritiserats av Journalisten men har trots detta gått förvånansvärt obemärkt förbi. Veitch kände inte till ändringen och blev heller inte informerad om den då han kontaktade polisen för att berätta om den planerade inspelningen. Nu står han åtalad och riskerar upp till ett års fängelse, vilket både Journalisten och SVT tidigare uppmärksammat.

När FLM ringer upp Veitch väntar han på de första förhandlingarna i Solna Tingsrätt som hålls torsdag 26 september. Veitch berättar om hur han filmade utanför stationen i maj men blev tveksam när han såg skyltar om fotoförbud. Medan han undrade hur han skulle göra kom en civilklädd man ut från stationen, legitimerade sig som polis och informerade om att det är olagligt att filma varpå Veitch avslutade inspelningen. Veitch berättar om chocken som uppstod senare när han i slutet av sommaren fick reda på att han åtalats för att ha brutit mot den nya lagen.

På frågan om hur det känns berättar Veitch att han är orolig för kollegor som liksom honom inte kände till lagändringen och som därför riskerar liknande situationer. Han ser vikten av att sprida informationen om ändringen men att samtidigt ställa sig kritisk till hur den kommer att påverka mediers förmåga att granska makten när dess institutioner inte kan filmas. 

FLM skrev till Carl Javér, prisbelönt dokumentärfilmare och ordförande för fackförbundet Scen och Film som ställer sig frågande till rimligheten i åtalet mot dokumentärfilmaren Alex Veitch. ”Scen och Film uppfattar denna lagändring som ett allvarligt hot mot yttrandefriheten och dokumentärfilmares samt journalisters möjlighet att utföra sitt uppdrag som bland annat består av att granska makt och samhällsinstitutioner”, skriver Javér i sitt mejl.

Carl Javér
Carl Javér

”Dokumentärfilmare och journalister fyller en central roll i att synliggöra samhällets verksamheter och händelser, inklusive sådana som involverar statliga institutioner som polis och flygplatser. Med den nya lagstiftningen riskerar vi att förlora denna viktiga möjlighet till skildring, granskning och rapportering vilket påverkar yttrandefriheten och i förlängningen hela samhället.”

 

Idag, torsdag 26 september, hålls de första förhandlingarna i Solna tingsrätt.