1. Jia Zhangke på Cinemateket!

I filmen Stilla liv driver vilsna själar  runt i staden Fengjie som hotas av att snart utplånas av ett dammbygge. Filmen prisades med Guldlejonet i Venedig 2006. För dig som missat Zhangkes filmografi är denna vackra betraktelse över livets olika stundande översvämningar en perfekt plats att börja på.

Plats: Cinemateket, Borgvägen 1 – 5, Stockholm

När: Tisdag 17 september, kl. 18.00

Inträde: 110 kronor för ordinarie biljett eller rabatterat pris med Cinematekets medlemskort

Mer info: www.cinemateket.se

 

Stilla liv (2006)
Stilla liv (2006)

 

2. Det lettiska konstnärskollektivet Baltic Analog Lab teamar upp med experimentfilmfestivalen Avant för en performancekväll på legendariska Fylkingen i Stockholm! Under kvällen presenterar de tre konstnärerna Luis Macias, Azucena Losanas och Elena Pardos audiovisuella analoga ljud- och ljusprojektioner under samlingsnamnet SPECTRAL Expanded! FLM:s redaktör Rebecca González León besökte en kväll av samma arrangörer förra året och summerade i FLM:s årsbästalista detta som en av 2023 års främsta och mest svårbeskrivbara filmupplevelser.

Plats: Fylkingen, Gröna Stugans Väg 2, Skärholmen

När: Onsdag 18 september, kl. 20.00

Inträde: Fri entré

Mer info: www.fylkingen.se

 

Spectral expanded
Spectral expanded

 

3. Nordisk panorama tar över Sveriges sydspets!

Torsdag 19 september inleds dokumentär- och kortfilmsfestivalen Nordisk Panorama i Malmö! Missa inte en helg av samtal, film och häng på Malmös bästa barer och biografer. Bland annat visas Petra Bauers och Marius Dybwad Brandruds film femton noll tre nittonde januari tvåtusen sexton som du kan läsa mer om i Oscar Westerholms intervju med de två regissörerna HÄR. Eller försjunk i kärlekens bejakande kaos med Emily Norlings hyllade Megaheartz. FLM:s intervju med regissören från tidigare i år finner du HÄR.

När: 19 – 24 september

Var: Olika biografer runtom i Malmö

Inträde: Köp festivalpass eller enskilda biljetter!

Mer info: www.nordiskpanorama.com

 

Malmö - Sveriges filmhuvudstad för en helg
Malmö – Sveriges filmhuvudstad för en helg

 

4. Strömma Sjöjungfrun i Shanghai i på Mubi.

I kommande numret av FLM Nr. 68 skriver Olle Wallin om Lou Yes vackra och suggestiva Sjöjungfrun i Shanghai (Suzhou river): ”Han är ett bristfälligt subjekt som både sammanförs med historien och försvinner ur den. Han leder mig längs det uppbrutna narrativet, han filmar skickliga, vackra utsnitt. Att se Sjöjungfrun i Shanghai är att känna sig trygg längs det olinjära villospåret, att känna tillit inför det opålitliga.”

När: Finns tillgänglig för strömning på Mubi

Var: www.mubi.com

Inträde: Månadsprenumerera eller skaffa en veckas gratis prövoperiod!

 

Suzhou river (2000)
Suzhou river (2000)