U up? Det är jag. 

Jag ligger vaken och tänker på Pearl av Ti West. Det kanske är underligt, en två år gammal A24-skräckfilm, som inte ens visades på bio i Sverige. Men ingen annan film berättar lika bra om vår märkliga samtid, som Pearl. Filmen har trots sina mindre kommersiella framgångar fått en helt annan sorts spridning genom en sjuk form av Tiktok-intertextualitet som håller mig vaken om nätterna. Hear me out, won’t you?

Det hela börjar egentligen redan 2010, då termen sigma male används första gången av white supremacy kingen Theodore Robert Beale. Termen beskriver någon som är så maskulint överlägsen att alpha inte längre räcker till. En form av grindset incel, en misogyn ensamvarg som ändå får ligga.

Nio år senare och covid. Hela världen sitter inne och glor. Över en natt fylls Tiktok av Sony hörlurar, genomskinliga regnrockar och blodiga yxor. American psycho ligger högst upp på Piratebay.

Den ultimata sigman Patrick Bateman, som under många år setts som en altrightsuperhjälte, har hamnat i klorna på fel generation. Här blir han istället en parodi: ansikte utåt för skörheten i det kapitalistiska systemet. Det går inte längre att jaga en befordran eller ägna sig åt looksmaxxing på gymmet, för hela skiten har konkat. Två år in i pandemin ska Ti West spela in sin keffa splatterfilm X. Under de två veckorna i karantän innan inspelning, passar han på att skriva en prequel ihop med Mia Goth på Facetime. När X är färdiginspelad filmar de Pearl, back to back, på samma location. Här spelar Goth en sexuellt frustrerad tjej, strandsatt på sin familjegård i väntan på att hennes man ska komma hem från första världskriget. Det är spanska sjukan och precis som vi, blir huvudkaraktären Pearl galen av isolering och tristess. På väg mot sitt första mord, bär hon också munskydd. Likt en incel är sigmans idé om sin egen storhet rotad i känslan av att vara snuvad på något man egentligen förtjänar. När Pearl inte blir antagen till danskompaniet hon drömt om skriker hon ”PLEASE IM A STAR.” Något måste ha blivit fel. (Repliken blev viral på Tiktok med över 45 miljoner visningar.) En enstöring med drömmar om att bli störst, en tjej som spelar utanför systemet. Som Bateman, dödar hon med yxa. Som Bateman, en kapitalistisk stereotyp, besatt av sex och skönhet. Som Bateman, en solklar sigma.

Genom Pearl fick vi inte bara vår första sigma girl och den ultimata covid-filmen, det blev också en svinbra film. En teatral ton och estetik som bryts upp med ett tragikomiskt skräckmanus. Allt detta trots, eller kanske tack vare, de begränsade omständigheterna den producerades under. Ett manus skrivet på mobil, slappa inspelningslösningar och referenser från ett pandemiskadat Tiktok. Kompromisser som gör att man förlorar mycket, men uppenbarligen vinner något helt annat. Det är ett faktum som utmanar idén om den auktoritära ledarstilen. För även om covid var bra för Putin och Trump, så fostrade det också en generation som inte är så sugen på att jobba. En oas för oss lite latare.

Motgiftet till sigman.

 

Pearl finns nu att streama på SF Anytime. Texten publicerades ursprungligen i FLM Nr. 67, Sommar 2024.