Amerikanska vintagebilar, feta cigarrer, skäggiga revolutionärer, raserade husfasader och välsvarvade kvinnor (gärna dansande!) är bilder av Kuba som vi länge tvångsmatats med. Icke-kubanska filmer har i sann arbetsanda dragit sitt strå till stacken genom att producera bilder som odlat myten om den tropiska ön och kanske främst om Havanna, detta Karibiens Paris. The Godfather part II (1974), Havana (1990), Before the night falls (2000), Dirty dancing: Havana Nights (2004), The lost city (2005) och Che – Argentinaren (2008) är bara ett axplock av rullar vars berättelser utspelar sig på Kuba men där Mexiko, Puerto Rico eller Dominikanska republiken fått agera stand-ins. Hur det kubanska samhället förändras – inflation, strömavbrott och bensinbrist – är inte prio för filmskaparna i fråga. Istället är upprepningen av symboler desto viktigare för att signalera till tittaren ”du är nu på Kuba”. Det som når oss blir då en statisk bild, som om tiden på ön står stilla medan resten av världen befinner sig i ett rasande tillstånd. Men dessa bilder står oss på redaktionen upp i halsen! Skyll på USAs handelsembargo, den kubanska regimens kärlek till censur eller ointresse från globala distributörer – för att se kubanska filmer behövde vi åka till Kuba. 

Sagt och gjort. Inför detta nummer begav sig redaktionen till Havanna för att besöka den årliga internationella filmfestivalen, gräva i filminstitutets arkiv och besöka en rad inspelningsplatser. I det här numret skriver Olga Ruin ett reportage som sträcker sig från Havannas filmfestival till filmskolan i San Antonio, Felix Lundin översätter Ana M. López analys av hur Memorias del subdesarrollo (1968) skildrar den kubanska identiteten genom rum och geografi, Tobias Rydén Sjöstrand djupdyker i den svenska bilden av Kuba, Rebecca González León intervjuar regissören Fernando Peréz och det censurerade konstnärsparet Miguel Coyula och Lynn Cruz. Allas vår punkregissör Daniel Aguirre skriver om Los Frikis – punkarna som på 90-talet injicerade sig själva med HIV och till sist listar redaktionen åtta kubanska filmer ni inte vill missa. 

 

 

FLM NR 70 VÅR 25
FLM NR 70 VÅR 25

 

Utanför temat blir det utblickar och analyser när Oscar Westerholm skriver om photobooth-fenomenet Justin Kuritzkes som blivit Luca Guadagninos nya favoritmanusförfattare, John Falkirk gräver i den nya Riefenstahl-filmen och Christian Rossipal intervjuar två av grundarna bakom Gaza Film Unit. 

Kritik och recensioner är i vanlig ordning med och en eftertext av Olga Ruin som påminner oss om att David Lynch är en regissör, inte ett adjektiv. Bli prenumerant eller finn din närmsta återförsäljare här.

 

INNEHÅLL FLM NR 70

En redaktionell hälsning:
FLM:s chefredaktörer Rebecca González León och Olga Ruin introducerar numret med en kommentar på den rådande filmpolitiken.

FLM rekommenderar:
Johannes Hagman om Kelly Reichardts retrospektiv på Cinemateket
Lucia Haag om Släpp fångarne loss – det är vår!

FLM i korthet:
Filmnotiser, nyheter och nonsens som noterats av redaktionen.

Fem frågor:
”Min dröm är att mina filmer blir så pass kända att folk börjar lägga ut dem som torrents – det är då man har nått ut på riktigt. Så jag vill visa mitt arbete för de som fortfarande håller på med seeding på μTorrent.”
Intervju med Guldbaggevinnande regissören Dennis Harvey.

Essä: Photo Booth-fenomenet Justin Kuritzkes
Skräck, äckel och kärlekssorg väntar den som vågar googla på Luca Guadagninos favoritmanusförfattare vilket FLM:s Oscar Westerholm har gjort.

Samtal: Döende och levande arkiv – ett samtal med Gaza Film Unit
FLM:s Christian Rossipal samtalar med Ayman Alazraq och Eslam Saqqa, två av grundarna bakom Gaza Film Unit.

Utblick: Riefenstahl och sanningen
Går det att bli klok på en människa som tappat greppet om sin egen sanning? FLM:s John Falkirk intervjuar regissören Andres Veiel om hans nya, uppmärksammade dokumentärfilmen Riefenstahl undersöker saken. Finns även att läsa på webben här.

Kritik:
Queer av Mats Adler.
Bird av Stina Andersson.
Hard truths av Kim Ekberg.
Ultras av Filip Bergström.
Alla recensioner finns att läsa digitalt här.

 

Tema: Cine Cubano

Temaledare:
Kubansk film i går, i dag och i morgon av Rebecca González León och Olga Ruin

Reportage från Havannas filmfestival
Kulturhistoriskt arv eller auktoritär art washing? Redaktionen besöker Havannas filmfestival och letar efter morgondagens filmskapare.

Memorias av ett hem av Ana M. López
FLM återpublicerar Ana M. López artikel om Tomás Gutiérrez Aleas kanske bästa och mest svårtolkade film.

Kuba från en svensk utkikspunkt
Diktatur, paradis eller bara en nostalgitripp? Tobias Rydén Sjöstrand skriver om exilkubanerna i Sverige och kultursvenskarna i Havanna.

Essä: Från Hollywoods djungel till Kubas punkscen
Kasta sombreron och låt kameran fånga mer än elände! Filmregissören Daniel Aguirre skriver om punkarna som biter tillbaka.

Intervju: Fernando Pérez
”Det är de unga som kommer att skapa förändring, inte bara för kubansk film, utan också för landet.” Rebecca González León träffar Havannas åldrade filmnestor.

Visuellt mellanspel
FLM plockar ut verk av Pablo Milanés, José Lezama Lima och Antonia Eiriz Vázquez som inspirerat tre kubanska filmer.

Intervju: Miguel Coyula och Lynn Cruz
”Det är konstigt för det är så soligt ute men min själ känns som Havanna i den här filmen.” Rebecca González León intervjuar det censurerade filmskaparparet.

Kuba på film: åtta klassiker.
Redaktionen är inte mycket för kulturella pekpinnar men har frikostigt tolkat Kubas kulturkanon och grävt fram några filmiska pärlor.

Nästa nummer: Tema Angelina Jolies öden och äventyr.
Är det en bra eller dålig idé att göra ett temanummer om vad Hollywoods mest opersonliga skådespelerska, som i år fyller 50, har betytt för filmkonsten och för världen? Teckna en prenumeration så får du veta mer! Nästa nummer kommer 18 juni.

Eftertext: Ett adjektiv har gått ur tiden
”Alla älskar hans stämningar men om vi verkligen ska förstå Lynch som regissör bör vi se till avtrycket han lämnade i sina skådespelare.” Olga Ruin skriver en runa om legenden David Lynch som gick bort i januari.