Uppsala kortfilmsfestival

Det blir en otrolig start på veckan när Uppsala Kortfilmsfestival går av stapeln för 43:e gången i rad. En hel vecka dedikerad till film i kortformat, pitchar, Q&As och samtal. En vecka av filmfestival med andra ord. 

Sugen på att gå men osäker på vad du vill se? Här kan du läsa FLM:s tips om vad du inte vill missa under veckan.

När: 21–27 oktober 2024

Var: Biografer runtom i Uppsala 

Mer info och biljetter här.

 

En hjältes död (2024)

 

CinemAfrica

Det är en festivaltät vecka då Nordens största festival för afrikansk kvalitetsfilm, CinemAfrica inleds 25 oktober och pågår i tre dagar. Ett ypperligt tillfälle att fördjupa sig i filmer och samtal som utforskar den afrikanska kontinenten och diasporans berättelser. 

Redaktionen ser fram emot att se Mati Diops dokumentär Dahomey som handlar om hur 26 kungliga skatter från det historiska Kungariket Dahomey (nuvarande Benin) återlämnas från ett franskt museum. Filmen följer processen av återlämnandet och vilka reaktioner detta väcker i Benin. 

Dessutom visas den hyllade sudanesiska filmen Goodbye Julia av Mohamed Kordofani. Filmen visades tidigare i år på Malmö Arab Film Festival och omskrevs då i Olle Wallins festivalrapport. Läs den här.

När: 25 – 28 oktober

Var: Runtom på biografer i Stockholm

Mer info och biljetter här.

 

Dahomey (2024)

 

Romantiken – ett sätt att se på Nationalmuseet 

Jag riggade upp kameran på måfå i duggregnet och lät bandet rulla. Plötsligt framträdde solen och lyste upp hela havet. Jag zoomade in till max. Det starka solskenet var en total uppenbarelse. Ren och skär glädje, en uppenbarelsens nåd. Denna tagning pekade ut en ny riktning för filmen, och vi följde givetvis bara med. ” 

Citat ovan kommer från Kim Ekbergs intervju med den ryska regissören Vadim Kostrov och visar på en sann romantiker om ni frågar oss. Passande nog är det just Romantiken som höstens utställning på Nationalmuseet ger sig i kast med. Med ett fokus på denna specifika period under 1800-talet utforskas en bildvärld där gränsen mellan konst, fantasi och verklighet är minst sagt flytande. Och nej, Nationalmuseet visar inga filmer så vitt vi vet, men för den som vill fördjupa sig i epoken och dra paralleller till vår tid och ryska filmskapare är välkomna. 

Läs Kim Ekbergs intervju med Vadim Kostrov här.

När: 26 september 2024–5 januari 2025

Var: Nationalmuseet, Stockholm

Biljetter och mer info här.

 

The Ninth Wave av Ivan Aivazovsky, c. 1850

 

A woman’s bite: Female vampires 

Spooky season är igång och strömningsplattformen Mubi firar detta med att kurera ett urval av filmer om damer med en smak för blod. Missa inte Ana Lily Amirpour A girl walks home alone at night som utspelar sig i fiktiva iranska spökstaden Bad city och handlar om en skateboardsåkande-indie-tjej-vampyr som literally suger livskraften ur patriarkatet. En perfekt film för ett riktigt höstmys helt enkelt. 

Strömmas på Mubi.

 

A girl walks home alone at night (2014)

 

Lund fantastic film festival

På tal om vampyrer så fyller den fantastiska festivalen 30 år och kan numera skryta med att vara Skandinavens största festival för genrefilm. Under sex dagar visas retrospektiv och nya filmer med ett fokus på skräck, fantasy och science fiction. Dessutom bjuds det på Q&As, panelsamtal och mingel. I sann science fiction-anda önskar redaktionen att den hade kunnat klona sig för att delta på alla spännande festivaler som äger rum den här veckan men vi håller oss till Uppsala med omnejd och blickar avundsjukt mot det sydligare breddgraderna. 

När: 25–31 okt, 2024

Plats: Biografer i Lund och Malmö

Biljetter och mer info här.

 

Le Vourdalak (2023)

 

Film på Botkyrka konsthall 

Botkyrka konsthall dedikerar hösten och vintern åt konstfilm och kommer i filmprogrammet Vi är flöden från alla håll, från alla håll möts vi visa 18 filmer, uppdelade i tre delar. I programmet ingår filmer från bland annat Pakistan, Finland och Marocko som på olika sätt belyser effekterna av förlust och förtryck, samt vikten av omsorg och gemenskap.  

Under programmets gång bjuder konsthallen även in andra filmvisningsprogram och konstnärer till samtal. Bland annat anordnas en av visningarna av filmprogrammet Fetfilm tidigare samarbetat med filmprogrammet DIA, vilka tillsammans styrde releasefest för årets sommarnummer av FLM. 

När: Den första delen pågår 26 oktober – 6 december 2024 

Vart: Botkyrka konsthall, Stockholm

Mer info här.

 

Stillbild från videoverket These silences are all the words, Madiha Aijaz.