FLM har tidigare skrivit om hur regissören Alex Veitch riskerade upp till ett års fängelse för att ha filmat en polisstation under ett pågående arbete med en dokumentärfilm. I januari 2023 genomförde en lagändring som gör det förbjudet att filma polisstationer och andra skyddsobjekt i publiceringssyfte. Veitch kände inte till denna lagändring då han kontaktade polisstationen i Solna för att informera om att han skulle filma utanför stationen men fick ingen information om den nya lagen. Dock avbröt han omedelbart filmningen när han upptäckte skyltar som förbjöd fotografering. Trots detta väcktes åtal mot Veitch och i förra veckan kom domen: dagsböter. 

 

FLM har varit i kontakt med Oberoende Filmares Förbund (OFF) för att höra hur de ser på fallet.

 

OFF skriver:

Förra veckan hölls rättegången i Solna tingsrätt, och nu har domen fallit: dagsböter. Även om domen kan ses som en lättnad, då den inte ledde till fängelse, kvarstår en viktig fråga: Hur ska dokumentärfilmare och journalister kunna värna om demokratin om de inte tillåts granska makten?

 

Vi på OFF vill uttrycka vårt fulla stöd för Alex och samtidigt understryka vår oro för vad denna dom innebär för dokumentärfilmare och yttrandefriheten i Sverige. 

 

Totalsumman för de böter Alex dömts att betala är 14 394 kr. Vill du stötta Alex kan du swisha valfritt belopp till 123 568 18 79 eller överföra till bankgiro 5109-6170 (Föreningen RåFILM). Ange ”insamlingen” som meddelande.

 

Vill du veta mer om OFF:s arbete, läs HÄR.