Namn: Mohammed Al-Majdalawi. Yrke: Dokumentärfilmsregissör. På gång: Långfilmen Out of place. Filmen pitchades på Hot Docs och Marché du film i Cannes 2023. 

 

När var den senaste gången du tänkte att nu ska jag aldrig mer arbeta med film?

Jag har aldrig tänkt att jag inte skulle arbeta med film. Men som mindre etablerad filmskapare kan jag känna tvivel när det är alltför svårt att få finansiering, men det är det även för dem med ett mer gediget track record. Filmbranschen är väldigt tävlingsinriktad. Men trots det försöker jag alltid komma ihåg mitt folk i Gaza som sagt till mig: “Du är vår röst och ge aldrig upp.”

 

Utifrån ett projekt du nyligen har arbetat med: vilken var den första bilden du såg framför dig när du började arbeta med filmen?

När jag började arbeta med dokumentären Out of place var den första bilden som jag såg framför mig av mina barndomsvänner som dansar. Där såg jag min egen historia. I Sverige känner många bara till Gaza som en krigsplats, de har aldrig sett de historier som skildrar dans, bröllop och de stunder då man firar livet. Vi lever kanske i en krigszon men vi dansar fortfarande, även om det sker bland sönderbombade hus. 

 

Hur ser du på din roll som regissör?

Som regissör försöker jag lyfta fram de känslor och drömmar som de människor som blir påverkade av omänsklig politik också bär på. Min roll är att ge människor en plattform så att de kan göra sina röster hörda. Det är så jag gör mitt motstånd. Jag vill också dokumentera historien och arkivera den så att den inte glöms bort. Jag uppskattar de internationella skildringar som finns men det är också viktigt att dokumentera från ett palestinskt perspektiv.

 

Out of place, 2024
Out of place, 2024

 

Out of place, 2024
Out of place, 2024

 

Out of place, 2024
Out of place, 2024

 

Out of place, 2024
Out of place, 2024

 

Nämn en person du gärna skulle vilja visa ditt arbete för? 

Jag skulle verkligen vilja träffa Malik Bendjelloul, regissören bakom Searching for Sugar man. Han finns tyvärr inte bland oss längre men jag uppskattar verkligen hans filmiska stil, hans användning av musik, animation och själva historien. Hans personliga historia som regissör och hans kamp för att göra film inspirerade mig. 

 

När var den senaste gången du tänkte att det här är anledningen till varför jag gör film?

Första gången jag blev intresserad av att göra film var när jag tog en kurs i filmskapande på kulturcentret i det flyktingläger där jag bodde. Jag arbetar med film på grund av de många historier som jag hörde när jag växte upp på Gazaremsan, en plats som är avskuren från resten av världen och demoniserad. Jag tror att om människor lärde känna de som bor i Gaza så skulle detta ändras. Som tonåring lyssnade jag mycket på min mormor som berättade historier om vardagliga människors liv i Gaza. Nu har jag bott i Sverige i många år och jag känner att det är mitt ansvar att berätta de historier som jag växte upp med. Att berätta dem på ett sådant sätt att människor från andra delar av världen kan förstå och se mitt folk i ett nytt ljus. 

 

Översatt från engelska av Olga Ruin. Publicerades ursprungligen i FLM nr. 65.