Bortom Lampedusa (Gianfranco Rosi, 2016)
Bortom Lampedusa (Gianfranco Rosi, 2016)

Årsbästakalendern är vår nedräkning av 2016 års 24 bästa biopremiärer. 

Jag minns att Bortom Lampedusa lanserades i Sverige som en “viktig film”. Det är svårt att säga emot, särskilt med tanke på att döden på Medelhavet fortsätter och att Europas politiker insisterar på att ducka för ansvar. Gianfranco Rosis Berlinvinnande dokumentär är därför förkrossande aktuell. Å andra sidan: viktiga filmer går det tretton på dussinet. Ungefär samma sak skrev jag förresten om fjolårets kalenderetta, Abderrahmane Sissakos Timbuktu, men filmerna har också det gemensamt att de lyfter nyhetshändelser ur mediebruset och ger dem liv.

Bortom Lampedusa gör det genom att berätta om vardagslivet på den italienska ö som blivit transitzon för hundratusentals människor på flykt. Livet på Lampedusa präglas av havet och tragedier utspelar sig därför mer eller mindre dagligen på öbornas bakgård, även om många kan avvärjas tack vare fartyg som kommer till undsättning.

Schlagern “Fuocoammare” följs på radion av rapporter om nattens döda. Kontrasten är slående men eftersom Rosi inte är en dålig filmskapare gör han inte en poäng av att lokalbefolkningens problem är banala och ointressanta i jämförelse med flyktingarnas. Vi får bland annat följa en pojke med slangbella som lätt blir sjösjuk och en gammal man som dyker efter sjöborrar. Resultatet är istället både poetiskt förtätat och avväpnande humoristiskt, en hjärtbultande påminnelse om livets helighet.

2016 års bästa biofilmer:
5. Bortom Lampedusa (Gianfranco Rosi, Italien)
6. Manchester by the sea (Kenneth Lonergan, USA)
7. The lobster (Giorgos Lanthimos, Grekland)
8. The assassin (Hou Hsiao-hsien, Taiwan)
9. The childhood of a leader (Brady Corbet, UK)
10. Arrival (Denis Villeneuve, USA)
11. Det tysta ljuset (Carlos Reygadas, Mexiko)
12. Right now wrong then (Hong Sang-soo, Sydkorea)
13. Love & friendship (Whit Stillman, Irland)
14. Brooklyn (John Crowley, UK)
15. Hail, Caesar! (Coen, USA)
16. Macbeth (Justin Kurzel, UK)
17. Maryland (Alice Winocour, Frankrike)
18. Neon demon (Nicolas Winding Refn, USA)
19. Don’t breathe (Fede Alvarez, USA)
20. Systrarna (Hirokazu Kore-eda, Japan)
21. Hotellet (Kristian Petri, Sverige)
22. A bigger splash (Luca Guadagnino, Italien)
23. Heart of a dog (Laurie Anderson, USA)
24. Djungelboken (Jon Favreau, USA)

https://vimeo.com/172544139