Carol (2015)
Carol (2015)

Årsbästakalendern är vår nedräkning av 2015 års 24 bästa biopremiärer. 

Carol är en perfekt konstruerad och genomförd film. Det går förstås att diskutera hur konstnärligt intressant det egentligen är med perfektion, film är trots allt inte en bedömningssport på samma sätt som konståkning. Samtidigt är det inte ofta man får tillfälle att dela ut 6.0!

Man skulle ju kunna klandra filmen för att vara förälskad i sig själv, men det blir inte störigt självbelåtet eftersom det handlar om en filmskapares estetiska kärleksförklaring till ödesmättad 1900-talsromantik.

Tänk Kort möte fast i smäktande färger och förflyttad till Manhattan på 50-talet. Det är ingen obekant tidsepok för regissören Todd Haynes som år 2002 gjorde sin stora Douglas Sirk-melodram Far from heaven. Även tematiken med omöjlig kärlek under heteronormativitetens tvångsvälde går igen och ger ändå den referenstunga inramningen en djupröd nyans av smärta.

Och på samma sätt som Haynes får kanalisera sina darlings får Cate Blanchett chansen att göra en stor romantisk roll med poser och gester som inte står Bette Davis långt efter. Rooney Mara gör ett slags birollshuvudroll som kvinnan som storögt dras med i malströmmen som är Carols liv. Ett skådespel är vad det är. Landningen sitter och det är bara att kasta in blommorna.

Årets bästa filmer:
5. Carol (Todd Haynes, USA)
6. Mad Max: Fury road (George Miller, Australien)
7. Spionernas bro (Steven Spielberg, USA)
8. Magic Mike XXL (Gregory Jacobs, USA)
9. Mission: Impossible – Rogue nation (Christopher McQuarrie, USA)
10. Maps to the stars (David Cronenberg, USA)
11. Mistress America (Noah Baumbach, USA)
12. Leviatan (Andrej Zvjagintsev, Ryssland)
13. Blind (Eskil Vogt, Norge)
14. It follows (David Robert Mitchell, USA)
15. I skuggan av kvinnor (Philippe Garrel, Frankrike)
16. Blackhat (Michael Mann, USA)
17. The tribe (Myroslav Slabosjpytskyj, Ukraina)
18. Efterskalv (Magnus von Horn, Sverige)
19. Amour fou (Jessica Hausner, Frankrike)
20. Eden (Mia Hansen-Løve, Frankrike)
21. Sagan om prinsessan Kaguya (Isao Takahata, Japan)
22. Crimson peak (Guillermo del Toro, USA)
23. Victoria (Sebastian Schipper, Tyskland)
24. Revolten (Kornél Mundruczó, Ungern)