Mission: Impossible - Rogue nation (2015)
Mission: Impossible – Rogue nation (2015)

Årsbästakalendern är vår nedräkning av 2015 års 24 bästa biopremiärer. 

Hur kan man annat än älska Tom Cruise? Hips don’t lie, som Shakira sjöng, och det gör inte smilgroparna på Tom Cruise heller. Eller okej, jag förstår precis hur man inte kan älska honom, men det kan liksom inte hjälpas att Mission: Impossible – Rogue nation är en bättre film än alla Paul Haggis-produktioner tillsammans.

På ålderns förhöst har Cruise visserligen sadlat om till actionhjälte på allvar, den fantastiska birollen i Tropic thunder utnyttjade inte direkt heller hans busaktiga charm. Just Mission: Impossible har utkristalliserat sig till, tja, filmhistoriens mest pålitliga actionföljetong. Befriad från superkrafter och datoranimation men utrustad med scientologiskt självförtroende och referenser till Hitchcock är det underhållningsfilm för värdekonservativa.

Cruise fortsätter sitt lyckosamma samarbete med Christopher McQuarrie som även regisserade den underskattade Jack Reacher och dessutom skrev manus till Edge of tomorrow och Valkyria. Filmen innehåller inte bara årets bästa stunt, när Tom Cruise i ett försök att toppa Burj Khalifa-strapatsen i förra filmen hänger livs levande på sidan av ett flygplan, utan ett pärlband av halsbrytande actionsekvenser.

Scenen från operahuset i Wien, som med sin noggrant arrangerade konsertkomplott för tankarna till Mannen som visste för mycket, är en av årets bästa alla kategorier.

Årets bästa filmer:
9. Mission: Impossible – Rogue nation (Christopher McQuarrie, USA)
10. Maps to the stars (David Cronenberg, USA)
11. Mistress America (Noah Baumbach, USA)
12. Leviatan (Andrej Zvjagintsev, Ryssland)
13. Blind (Eskil Vogt, Norge)
14. It follows (David Robert Mitchell, USA)
15. I skuggan av kvinnor (Philippe Garrel, Frankrike)
16. Blackhat (Michael Mann, USA)
17. The tribe (Myroslav Slabosjpytskyj, Ukraina)
18. Efterskalv (Magnus von Horn, Sverige)
19. Amour fou (Jessica Hausner, Frankrike)
20. Eden (Mia Hansen-Løve, Frankrike)
21. Sagan om prinsessan Kaguya (Isao Takahata, Japan)
22. Crimson peak (Guillermo del Toro, USA)
23. Victoria (Sebastian Schipper, Tyskland)
24. Revolten (Kornél Mundruczó, Ungern)