Vi har listat årets bästa biopremiärer i årsbästakalendern – här kommer våra favoriter bortom repertoaren som visats på internationella filmfestivaler under året (även om några av dem visades för allra första gången redan ifjol).

Jacob Lundström

look_of_silence

The look of silence
Det är obegripligt att varken Joshua Oppenheimers The act of killing eller den urstarka uppföljaren The look of silence fått svensk biopremiär, tur att public service har ryckt in. Huvudpersonen i The look of silence, den frågvise optikern Adi, är en av filmhistoriens modigaste.

cemetery_of_splendour

Cemetery of splendour
Sedan jag såg Apichatpong Weerasethakuls hypnotisk-politiska drama om Thailands diktatoriska vändning, har jag lyssnat på DJ Soulscapes ”Love is a Song” minst en gång i veckan.

arabian_nights

Arabian nights
Miguel Gomes tredelade och drygt sex timmar långa uppdatering av Tusen och en natt är emellanåt egenkär men minst lika ofta infallsrik och häpnadsväckande.

queen_of_earth

Queen of earth
Om Alex Ross Perrys förra Listen up Philip var en variant på genren ”Woody Allen”, minner hans nya psykotiska skapelse om Persona och 3 kvinnor, hur som helst är det ett vrickat intensivt skräckdrama.

the_treasure

The treasure
Rumänske regissören Corneliu Porumboiu fortsätter att överraska och den här absurda skattletarkomedin har årets vackraste filmslut.

Charlotte Wiberg

from_what_is_before

From what is before
Lav Diaz fem och en halv timme långa epos från en avkrok på Filippinerna under Marcos styre utgör provet på om du är en cineast eller en mus.

love_and_peace

Love and peace
Den hårt arbetande Sono har gjort en närmast H. C. Andersensk sagomoralitet med denna oemotståndliga berättelse om förnedring och framgång.

corpse_of_anna_fritz

The corpse of Anna Fritz
Makabert spanskt kammarspel i bårhusmiljö.

closer_to_god

Closer to God
Ännu en galen vetenskapsman överträder gränsen för mänsklig makt – trots att hans tidigare försök i genren fortfarande finns kvar för att hämnas.

starry_eyes

Starry eyes
Övertygande body horror mot bakgrund av Hollywoods mardrömsindustri.

Sebastian Lindvall

hard_to_be_a_god

Hard to be a god
Det visionära storhetsvansinnet genomsyrar varje synvinkeltagning i Aleksej Germans ambitiösa, uppslukande, snuskigt tarmvridande och fysiskt jävla utmattande katapultskjutning in i ett medeltidsfuturistiskt kaos.

kanako

World of Kanako
Det leks hejvilt med opålitligt berättande i denna nihilistiska neo noir där en mentalt söndertrasad ex-snut (spelad av Koji Yakusho i nedslagen högform) letar efter sin dotter i en urban labyrint.

tangerine

Tangerine
Det energiska videoslanget hänför i Sean Bakers iPhone 5s-filmade skildring av den stormiga vänskapen mellan två prostituerade transkvinnor i ett solkysst Los Angeles.

horse_money

Horse money
Pedro Costa fryser tiden, bedövar kroppar och använder hemsökande chiaroscuro för att sprida dovt men genomträngande ljus över skulden i ett historiskt mörkat limbo.

makeup

Makeup room
Vuxenunderhållaren Kei Morikawa gör kammarspel av sitt cv med en estetiskt avskalad skrattfest som klär av klichéerna i sminkrummet på en rörig porrfilmsinspelning.