Rymdinvasion i Lappland (1959)
Rymdinvasion i Lappland (1959)

Janne Vängman och den stora kometen (1955)
Lite oväntat är det i en Janne Vängman-film det första gången dyker upp rymdskepp och rymdvarelser i en svensk långfilm. Janne och frugan Malin förs till ett rymdskepp och bjuds på fika av lättklädda damer med mänskliga kroppar men stora runda huvuden med antenner.

Rymdinvasion i Lappland (1959)
Denna svensk-amerikanska produktion är Sveriges mest kultiga science fiction-film. Den handlar om rymdvarelser som kraschar nära Riksgränsen och deras stora håriga monster som far runt och river renar och kidnappar damer. Men specialeffekterna är inte så pjåkiga ändå. Monstret upplevs som stort, bland annat genom rätt så väl uppförda små hus.

Klart skepp till månen (1965)
Denna barnfilm är full med specialeffekter och kulissbyggen då den till stora delar utspelar sig i rymden och på månen. Kanske inte särskilt avancerade sådana – men de är många i alla fall.

Gröna gubbar från Y.R. (1986)
En minnesvärd – och rätt så tafflig – scen från denna barnsliga komedi är när en grabb spelar arkadspelet Gorf där man skjuter på rymdskepp. Spelet, får vi se, har märkliga egenskaper så till vida att det påverkar verkliga rymdskepp. Grabben skjuter alltså ner ett flygande tefat tillhörande tre gröna rymdvarelser som hamnar i Skara Sommarland där ingen mindre än Bert Karlsson dyker upp i en scen. Tilläggas kan att rymdvarelserna är grönsminkade småväxta män – varken mer eller mindre.

Kenny begins (2009)
Det närmaste ett episkt rymdäventyr vi har i Sverige. Medan tv-serien vältrade i lågbudgetscenerier och -prylar är denna långfilmsprequel som kom tolv år senare full med, för svenska förhållanden, rätt så avancerade specialeffekter och rymdscener.

Skippar man rymdtemat så kan man nämna Ingmar Bergmans lätt sf-aktiga Skammen (1968) som innehåller några väldigt välgjorda krigsscener (ovanligt i Sverige) och vidgar man vyerna till övriga Norden är Himmelskibet (1918) och Iron sky (2012) värda att nämna.

Peter Öberg är grundare av Spektakulärt och utkom tidigare i höst med Science fiction så in i Norden som listar nordisk film och tv med sf-inslag.