Jag försökte hitta ett representativt klipp från Lawrence Kasdans Het puls från 1981 för John Barrys fantastiska soundtrack. Men den italienska dubbningen stal lite för mycket fokus. Se och lyssna om det ges tillfälle. Väljer istället slutscenen från Spielbergs debut Duellen från 1971 där en affärsman på bilresa blir trakasserad och jagad av en lastbil vars förare vi aldrig får se. Det visuellt avskalade ökenlandskapet och den enkla dramaturgin gör att ljudarbetet hamnar i fokus. Dynamiken mellan Dennis Weavers finstämda Valiant och lastbilens brutala dieselmotor utgör filmens huvudsakliga soundtrack. Den kompletterande filmmusiken är modigt nedtonad och sparsamt använd. Ett fint exempel på ljudläggning och filmmusik i växelverkan tycker jag. Det här är filmens slutscen, varning för spoiler.

Johannes Stjärne Nilsson är regissör. Tillsammans med Ola Simonsson har han bland annat regisserat Music for one apartment and six drummers och Sound of noise.

Decembernumret av FLM innehåller ett samtal om filmmusikens tillstånd. I ljudkalendern väljer 24 personer från film- och musikfälten sitt bästa filmmusikklipp.