fbpx

Ljudkalendern: Lucka 11, Jacob Lundström

Hotfulla främmande tongångar spelar en central roll i uppbyggnaden inför den slutliga drabbningen i Howard Hawks Rio Bravo. Mexikansk militärmusik genljuder i den Texashåla där John Wayne håller stånd som sheriff. Stridsmarschen ”El Degüello”, eller ”the cut throat song” som Ricky Nelson förklarar i klippet, är en tydlig signal från banditen som ska frita sin broder från häktet. Elegant exempel på musik som ger kalla kårar – blotta ekot av ledmotivet botar senare i filmen Dean Martins alkoholism!

Jacob Lundström är redaktör för FLM.

Decembernumret av FLM innehåller ett samtal om filmmusikens tillstånd. I ljudkalendern väljer 24 personer från film- och musikfälten sitt bästa filmmusikklipp.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.