1. The skin I live in (bio)
Pedro Almodovars senaste film är både vacker och motbjudande, ojämn men ändå två klasser bättre än Brustna omfamningar. Ett slags fri remake på George Franjus De bestialiska om en plastikkirurg som blivit galen av förlust.

2. En man som skriker (bio)
Talande tystnader och eskalerande plågsamt i Mahamat-Saleh Harouns fina film om en poolskötare på lyxhotell vars tillvaro rubbas när han förlorar jobbet till sin son. En man som skriker konfronterar den skenbara tryggheten innanför hotellmurarna med oroligheterna utanför. Vann på Cinemafrica i mars.

3. Martha Marcy May Marlene (bio) NY!
Krypande naturnärvaro i film om kvinna som fått fyra olika namn och flyttar mellan olika sammanhang utan att hitta hem. Hon flyr från den jagupplösande sektmiljön till systerns lyxiga sommarhus, men gör sig omöjlig genom gränslös antiborgerlighet. Suggestiv rolltolkning av Mary-Kate och Ashleys lillasyster Elizabeth Olsen.

4. Kostymfilm (Cinemateket) NY!
Läge att inspireras inför nyårsmaskeraden när Cinemateket avslutar året med kostymfilmshelg. Bland många utsökta kreationer märks sekelskifteshattarna i Terence Davies Glädjens hus, 20-talskostymenar i Jack Claytons Den store Gatsby och 1800-talsklänningarna i Jane Campions Porträtt av en dam.

5. Ligg med mig (bio) NY!
Sex och tonår kan vara en känsligt område, men den norska publiksuccén Ligg med mig närmar sig den erogena zonen med en avväpnande och direkt humor. En charmig film som både gör lustigheter av lusten och bejakar rätten att vara lustfylld.

Under rubriken Bäst just nu listar vi våra favoriter för tillfället. Maxtid på listan är sex veckor.