1. Pina (bio)
Regissören Wim Wenders och dansaren Pina Bausch pratade länge om att göra en film men tyckte inte att kamerorna höll måttet. Först 2009 kunde 3D-teknologin göra hennes rörelser rättvisa. Den första auteurfilmen i 3D är också både elegant och fysisk.

2. Prinsessan Mononoke (bio) NY!
En besjälad skog och en prinsessa i vargskinn som strider för den. Sen men efterlängtad svensk biopremiär för Hayao Miyazakis animeäventyr från 1997 – då den dyraste animerade produktionen någonsin med sina 200 miljoner kronor i budget.

3. Tintins äventyr: Enhörningens hemlighet (bio) NY!
Steven Spielbergs och Peter Jacksons traditionstrogna – för att inte säga konservativa – men animationstekniskt uppdaterade Tintin-filmatisering är ett matinéäventyr av bästa märke.

4. Essential killing (dvd) NY!
Jerzy Skolimowskis senaste film visades på Göteborgs filmfestival men fick premiär direkt på dvd i Sverige. Vincent Gallo spelar en arresterad afghan som flyr civilisationernas krig och blir ett med naturen, i en mindre harmonisk bemärkelse. Intensiva 80 minuter.

5. Bobby Fischer against the world (bio)
Tankeväckande dokumentär om schacksärlingen som efter att ha varit en viktig pr-pjäs i det kalla kriget förlorade sig i antiamerikanism. Premiär nästa fredag.

Under rubriken Bäst just nu listar vi våra favoriter för tillfället. Maxtid på listan är fyra veckor.