Den chilenske regissören Raúl Ruiz gick bort förra fredagen. Han blev 70 år gammal. På Youtube har chapaev36 samlat 13 soundtrackstycken av Jorge Arriagada, som gjorde musiken till många av Ruiz filmer. Från kannibaldramat The territory till Proust-filmatiseringen Time regained.

Niceville – eller The help som den heter i original – har blivit en omstridd publiksuccé i USA. Filmen som skildrar medborgarrättsrörelsens era har bland annat kallats ”a feel-good movie for white people”. Nelson George pratar och skriver om svartvita relationer på film.

En vecka kvar till Venedigs filmfestival. Förutom Andrea Arnolds Brontë-filmatisering Wuthering heights och Tomas Alfredsons le Carré-dito Tinkor, tailor, spy är vi förstås nyfikna på David Cronenbergs Freud-biopic A dangerous method. Svensk premiär i februari.

Förrädiska filmtermer del 1: mise-en-scène.

Läskigaste filmen någonsin? Skräckfilmregissörer svarar på frågan om vilka filmer som skrämt dem från vettet.

Under rubriken Veckans länkar samlar vi varje fredag webbtips från vår Facebook-sida.