Princess Nicotine

Ytterligare ett virtuellt videotek. The public domain review hjälper oss att navigera i de kulturella allmänningarna och lägger upp flera filmfiler i veckan. Se till exempel Princess Nicotine från 1909 om den lilla tobaksfen som bråkar med en piprökare med hjälp av tidstypiska specialeffekter.

En ny filmtidskrift har sett dagens ljus. Eller i vart fall insidan av någon serverhall. Lola är nämligen en av alla dessa ambitiösa digitala journaler om rörliga bilder som florerar på nätet. Redaktörer är Adrian Martin och Girish Shambu. Skriva ut den får vi göra själva och det gör vi så gärna.

Sif Ruud gick bort i tisdags, 95 år gammal. Vi minns henne i bland annat Hemsöborna, En vandring i solen och Pensionat Oskar. Här är hon i tv-serien Den blå fjärilen.

Varför är alla så känsliga för avslöjade slut numera? David Bordwell går till botten med fenomenet ”spoilers”.

Alla dessa elaka filmskapare. Det här är vad Jacques Rivette hade att säga om en viss amerikansk kollega: ”Kubrick is a machine, a mutant, a Martian. He has no human feeling whatsoever. But it’s great when the machine films other machines, as in 2001.” Här finns ytterligare 29 förolämpningar.