haine-01

Upplopp har rasat i England i veckan. Vi har översköljts av nyhetsbilder på ungdomar i luvtröjor som krossar rutor och sätter eld på asfalt. New Statesmans Daniel Barrow funderar över huruvida upploppen kommer att filmatiseras och minns filmkravaller i Medan vi faller och Do the right ring.

Alla imperier faller. Phil Hoad daterar början på slutet för Hollywoods världsherravälde till 2004 och inleder en artikelserie om den globaliserade filmmarknaden.

Locarno har tjuvstartat festivalsäsongen. På programmet bland annat flera kortfilmer av Jean-Marie Straub. Höga förväntningar också på Mia Hansen-Løve. Trots en dyster lägesbeskrivning för arthousefilmen i producentporträttet Le Père de mes enfants från 2009, med eviga finansieringsproblem och svåra svenska regissörer, fortsätter hon som tur är själv att göra film. Un amour de jeunesse heter hennes nya.

The Big Baby, The Brave Boy, The Bachelor, The Husband, The Hero och The Wimp. Manohla Dargis och AO Scott har hittat sex manliga arketyper i Hollywoods persongalleri.

Nicholas Ray gjorde noir, James Dean-klassiker och mot slutet av sitt liv dokumentären Nick’s film ihop med Wim Wenders. I söndags skulle den ögonlappade regissören ha fyllt 100 år. Här är Bogie som cynisk manusförfattare i Nakna nerver.