A. Vilka var 00-talets bästa svenska filmer?
1. Lilja 4- ever 2. Män som hatar kvinnor 3. Sånger från andra våningen 4. Maria Larssons eviga ögonblick 5. Fyra nyanser av brunt

B. Var svensk film rolig under 00-talet?
Nej komedier är inte vår bästa gren, svensk film klär bättre i vemod och elände. Annars hamnar den lätt i Göta kanal. Dock finns undantag i så lyckliga fall som Den bästa sommaren och Fyra nyanser av brunt – en förnyelse av svensk filmkomedi med absurdismen som metod. Både överraskningar och kylig distans. Man vill gärna se mer av samma sort.

C. Var svensk film politisk under 00-talet?
Nej, inte såvitt jag kan se. Fast jag har förstås inget förstoringsglas. Men med litet god vilja kan nästan vad som helst tolkas politiskt.

D. Var svensk film läskig under 00-talet?
Nej, inte heller skräck är en svensk specialitet. Men det finns lysande undantag som Låt den rätte komma in och några scener i Män som hatar kvinnor. Annars får man nöja sig med adjektivet läskig i samband läskigt dåliga svenska filmer. Men det är en annan historia.

E. Var svensk film utmanande under 00-talet?
Nej, inte såvitt jag kan förstå. Inga brutna tabun så långt ögat når.

F. Var 00-talet ett bra eller årtionde för svensk film?
Snarast ett årtionde med mycket blandade resultat. Ett par årgångar var utomordentligt svaga. Men man kan inte gärna döma ut ett decennium med filmer som Du levande, Sånger från andra våningen, Maria Larssons eviga ögonblick, Låt den rätte komma in och några andra.

Nils Petter Sundgren är filmkritiker och skriver på sina memoarer.

Det här är en del av enkäten med svenska filmkritiker i nya numret av FLM. Enkäten publiceras löpande på bloggen. Här finns alla enkätsvar samlade, och resultatet av filmkritikeromröstning hittar du här.