När Fredrik Reinfeldt förra året uppvaktade kronprinsessan Victoria på födelsedagen med att överräcka en platt-tv anmärkte kritiska observatörer att det inte var någon vidare djup present precis, hehe.

Vad är det då för fel på en platt-tv, kan man fråga sig. De gör ju så att tavelmotiven istället för att bara stoiskt hänga där – fastfrysta i en stillbild i evighet – äntligen kan börja röra på sig.

Det må ännu vara snålt ställt med rörliga bilder på landets konsthandlar, men dvd-brasans försäljningssuccé visar att vi vill se mer än bara Svt på vår platt-tv. Dvd-brasan är kanske den digitala skärmens hötorgskonst, men det finns gott om intressanta alternativ.

Mediekonstnären Lincoln Schatz sysslar med vad han kallar för »generative portraiture« – genererande porträttkonst. Ovanpå den digitala ramen placeras en kamera som fångar det som utspelar sig framför den, lagrar det i minnet och skapar på samma gång ett rörligt kollage som överlappar bilder från tio minuter sedan med bilder tagna ett halvår tidigare.

Ett slags huxflux spegelvideokonst i en narcissistisk tidsålder kan tyckas, men det registrerande kameraögat manar inte bara till självbespegling utan även till reflektion. Välbemedlade konstköpare har till exempel noterat att deras porträtt till stora delar utgörs av bilder på den servicepersonal som städar deras hem och sköter deras trädgårdar.

I århundraden har monarkerna avporträtterats i olja på duk, inte sällan i smickrande penseldrag. Men för att på riktigt vara ett kungahus i tiden gör Victoria bäst i att sätta upp regeringens platt-tv och installera Schatz programvara. Där på skärmen är det i en flyktig tidshybrid på något märkligt sätt liksom då och nu på samma gång – precis som på slottet. En genial present från garderobsrepublikanen Reinfeldt.