fbpx
v.9

Höjdpunkter från en coronasäkrad och infallsrik filmfestival i Berlin

Vecka 9 2021 Redaktör: Jacob Lundström
Intro

När och fjärran

Jacob Lundström om nya numrets tema

Redan förra våren, i FLM-numret på tema kris, beskrev Johannes Hagman hur hemmasittandet hade börjat påverka hans filmval. Han drogs till exempel till Jacques Roziers filmer som ”börjar i Paris, men har en riktning utåt – mot Korsika i Adieu Philippine; mot den franska Atlantkusten i Du côté d’Orouët och Maine-Océan; mot Karibien i The castaways of Turtle Island”. För pandemin är inte direkt någon storhetstid för resandet, vare sig på kort eller långt avstånd. Inreseförbud, karantän, isolering, lockdown.

Men om vi inte kan besöka andra platser, känna marken under fötterna och vindilar mot kinderna, kan ju filmen vara ett substitut. En portal till främmande rum och andra breddgrader. Det är sedan gammalt förstås, men onekligen en filmfunktion som har blivit särskilt påtaglig det senaste året. Det här temat placerar platsen i förgrunden och innehåller bland annat texter om Calcutta, Los Angeles, Taipei, London och den svenska fjällvärlden.

Men även om pandemin påbjuder ett liv framför skärmen är knappast den digitala tillvaron ett exklusivt coronafenomen. Att teknikskiften ändrar människans förhållande till verkligheten, och rubbar våra upplevelseperspektiv, vet vi också sedan tidigare. Så frågan är vad som kommer att hända när restriktionerna lättar.

Goodbye, Dragon inn (2003)

Goodbye, Dragon inn (2003)

Möjligen blir det bara en övergångsperiod à la kor på grönbete, innan vi sänker blicken igen. Och hur påverkas egentligen våra upplevelser och taktila relationer till olika platser om skärmtiden – för att låna coronalingo – blir det nya normala?

För cineaster är det svårt att bli särskilt alarmistisk. Det kommer inte som någon nyhet att rörliga bilder både kan vara ögonöppnande och skapa uppslukande livsvärldar. För oss handlar sorgen snarare om att inte kunna försjunka och uppeldas tillsammans, i biografrummets gemenskap. Så läs Sebastian Lindvalls text om Goodbye, Dragon inn, Tsai Ming-liangs nyaktuella sorgesång över en biograf i Taipei. Se sedan filmen hemma, men förhoppningsvis sammanlänkad med resten av världens biograflängtare.

Prenumerera på FLM? Ja, genom att swisha 249 kr till 123 464 0462! Eller beställ här.

Jacob Lundström

Chefredaktör för FLM

Nytt nummer!

Vår 2021

I vårnumret av FLM far och flyger vi till filmkonstens platser.

Nathan Hamelberg skriver om hur Steve McQueens storverk Small axe ger en ny filmvinkel på London, Tobias Rydén Sjöstrand pratar med Carl Johan De Geer om den dammiga drömfabriken Meyerateljéerna, Maaret Koskinen undersöker filmens urbana känningar, Jakob Abrahamsson fastnar för samhällets skuggsidor i film noir, Johannes Hagman skriver om koloniala fantasier och urbana bilder av Calcutta, Malin Wahlberg ser Los Angeles som filmisk dröm i Tova Mozards filmer, Anna Sofia Rossholm om exotifiering och nya perspektiv på den svenska filmvärlden, med mera!

Dessutom: Rebecka Kärde om Thomas Vinterbergs En runda till, Tobias Rydén Sjöstrand om Lars Noréns filmiska arv, vi tittar in i huvudet på Yana Martsynkevych, Oscar Westerholm skriver om Armond Whites Make Spielberg great again. Och så vidare.

Medföljer gör ett nytryck av svenska originalaffischen till Victor Sjöströms Berg-Ejvind och hans hustru från 1918 (30×42 cm).

Ett år med FLM – inklusive fyra exklusiva filmaffischer – för bara 249 kronor. Beställ på shop.flm.nu – eller swisha 249 kr till 123 464 0462.


Artikel

Porrproblem på föräldramötet i Radu Judes nya film

Den rumänske regissören Radu Judes senaste film visar hur fel det kan gå när en lärares amatörporr når elevernas föräldrar. Underbara Bad luck banging or Loony porn ställer privatmoralism mot samhällshyckleri med skämtsam svartsyn. Sanjin Pejković har sett den på Berlins filmfestival.

Artikel

Känslig uppgörelse med en dansk-nigeriansk familjs öde

Filmaren Jide Tom Akinleminu levde sina första tio år i Nigeria, men efter att familjen flyttat till Danmark valde pappan att återvända till hemlandet. Men vad hände egentligen sen? Katarina Hedrén har sett dokumentären When a farm goes aflame på Berlins filmfestival, som söker sanning och försoning utan genvägar.

Artikel

Memory box är en utsökt film om att levandegöra mammas minnen

Joana Hadjithomas och Khalil Joreige fortsätter sina undersökningar om Libanon och flyktens efterspel. Memory box är inte bara en film om hur det blev, utan också en berättelse om hur det kunde ha blivit. Sanjin Pejković har sett den på Berlins filmfestival.

Artikel

Theresa Traore Dahlberg: Jag ville fånga cementfabrikens språk

Efter filmer som Ouaga girls och Ambassadörens fru vände Theresa Traore Dahlberg blicken mot Cementa i Degerhamn – och hittade en förbindelse mellan Öland och Burkina Faso. Jonas Holmberg pratar med konstnären om avindustrialisering, slumpen och hennes nya utställning på Kalmar konstmuseum.

Artikel

Äkta meningslöshet i Harmony Korines comebackfilm

Mister lonely från 2007 är en vilsen film, som både föder och lider av depressionen den springer ur, men samtidigt innehåller fantastiska scener med lookalikes och rörande melankoli. Nu finns den ute på bluray och vod. Viktor Johansson har sett den.

Artikel

Elektricitet och självmedvetenhet i grälfilmen Malcolm & Marie

Efter premiären påbörjar Malcolm och Marie att en yvig diskussion i den lånade lyxvillan utanför Los Angeles. Sam Levinsons svartvita relationsdrama innehåller underhållande utsvävningar och en hel del referenser. Calle Wahlström har sett den.

Artikel

Slalom blottlägger övergrepp som göms i snö

Inom idrottsvärlden kan sexuellt våld gå hand i hand med en miljö där prestationskrav regerar. Charlène Faviers debutfilm från Alperna, om slalomtalangen Lyz och hennes tränare Fred, är en sevärd om än väl uppbygglig historia. Charlotte Wiberg har sett Slalom på Göteborg filmfestival.

Annons

Tidigare FLM Weekend