fbpx
v.43

Márta Mészáros riktar blicken mot kvinnornas Ungern

Vecka 43 2019 Redaktör: Jacob Lundström
Intro

Se upp för Disneys dominans

Jacob Lundström om filmjättens solkiga arv

Den 12 november är det premiär för Disneys strömningstjänst Disney+ i USA och inför lanseringen har det globala contentmonstret gapat högt om sin katalog på Twitter. I kronologisk ordning från klassikern Snövit och de sju dvärgarna (1937), via den mera perifera julmusikalen Babes in Toyland (1961), fram till dagens recycling av gamla favoriter som Dumbo (2019).

Genom att uppsluka bland annat Pixar, Marvel och Star Wars har Disney gått från en outsider i Hollywood till den största av dem alla. Självklart ser konkurrenter som Netflix lanseringen som ett hot, men det finns även andra filmaktörer som får problem med Disneys dominanta ställning. Läs här om hur tillgången till filmhistorien påverkas av uppköpet av 21st Century Fox.

Bland de uppskattningsvis 500 familjevänliga filmerna på Disney+ återfinns Fox-titlar som tomtefilmen Det hände i New York (1934) och Danny Boyles Millions (2004), medan otaliga andra filmklassiker riskerar att gömmas undan i bestens mage.

Sången om Södern (1946)

Där finns också en av Disneys mest ökända produktioner, som saknades i titelkavalkaden på Twitter. Påpassligt nog ägnar Karina Longworth nya säsongen av den filmhistoriska poddserien You must remember this åt just denna film: Sången om Södern från 1946. Filmen hade amerikansk nypremiär på bio så sent som 1986 men har aldrig släppts för hemmabruk i USA. Sången om Södern är trots allt inte främst ihågkommen för blandningen tecknat och otecknat, utan för plantagenostalgin. Filmen har kritiserats för den rasistiska tendensen i skildringen av ex-slavar under rekonstruktionstiden.

Disney brukar förklara att Sången om Södern inte finns tillgänglig med att filmen inte rimmar med dagens värderingar. Men faktum är att den mötte protester redan vid premiären, och inte heller 1940-talets filmkritiker blundade för stereotyperna. Det finns en del som tyder på att tendensen i filmen inte var någon slump, med tanke på att Walt Disney var omvittnat rasistisk samt hängde med nazistsympatisörer.

Därför ser jag fram emot nästa poddavsnitt om solkigheterna i drömfabrikens historia. För visst kan det vara spännande med en femtioelfte Star Wars-film, men det finns all anledning att också fortsätta granska både Disneys maktfullkomliga framtid och undanskuffade förflutna.

Jacob Lundström

Chefredaktör för FLM Varken 438 dagar och Quick infriade förväntningarna – nu ligger En komikers uppväxt bara elva på Filmstadens topplista. Publikens motståndskraft mot branschens locktoner imponerar ändå.

Annons

Video

Falkens öga (1998)

I samband med helgens retrospektiv med Mikael Kristersson på Museum of the moving image i New York, har programsättaren Gina Telaroli gjort en intervju med fågelskildraren från Falsterbo. I retrospektiven ingår Kristerssons tre prisade långfilmer: Pica pica (1987), Falkens öga (1998) och Ljusår (2008). Falkens öga går att strömma hos Triart.


Evenemangstips
  • 30 okt

    Iréne Berggren @ Filmform

    I visningsserien Filmform Re:view, med curerade favoriter ur arkivet för svensk experimentfilm och videokonst, fokuserar härnäst fotohistorikern Iréne Berggren på kusligheter och dubbelgångare. Inklusive Studie III av Peter Weiss, som vi skrev mera om i förra Weekend. Fri entré på Svarvargatan i Stockholm.


Artikel

Márta Mészáros är en mästare på female bonding

Den ungerska regissören har varit verksam i 50 år men sällan visats i Sverige – nu släpps tre av hennes tidiga filmer på Draken film. Charlotte Wiberg har sett filmer med stark musikalitet och avgörande modersroller.

Artikel

Peter Stricklands In fabric är en underbar skräckpredikan för kören

Den brittiske regissören Peter Strickland är bäst just nu på att levandegöra det italienska genrefilmsarvet. I hans nya film finns det mycket humor, men den skräckinjagande stämningen skämtas aldrig bort. Sebastian Lindvall har sett In fabric.

Artikel

J. Hoberman synar Hollywoods politiska slagsida under Reagan

Den amerikanska filmkritikern J. Hoberman betraktar Ronald Reagans presidentskap som en estetisk brytpunkt inom amerikansk politik. Oscar Westerholm har läst Make my day.

Artikel

Hypernormala dagar framför oss

Dokumentärfilmaren Adam Curtis kan konsten att avslöja politiska lögner genom manipulativa montage. Rebecka Kärde har sett hans senaste film Hypernormalisation.

Annons

Tidigare FLM Weekend