fbpx
v.30

Sommaren är ett utmärkt tillfälle att låsa in sig med David Lynch

Vecka 30 2022 Redaktör: Jacob Lundström
Intro

Vilken är den bästa filmen genom tiderna?

Jacob Lundström om att ranka och rösta

Vilken var första 2022-halvans allra bästa film? Svårt, men det har åtminstone funnits god tid att fundera på den saken under sommarens premiärtorka. Och det saknas inte sevärda kandidater: Drive my car, Memoria, Kupé nr 6, Bad luck banging, A hero… Eller var det kanske den antikoloniala actionmusikalen RRR som hade bejublad Netflixpremiär i hindidubbad version? Oscar Westerholm hyllar åtminstone filmen som ett av årets utropstecken (även om den gick obemärkt förbi när den visades som hastigast på svensk bio).

Om det känns krångligt att ranka årets höjdpunkter så här långt, eftersom man kanske missat någon potentiell toppenfilm (som exempelvis This much I know to be true), är det inget mot vad Sight & Sounds röstberättigade måste känna. Nu håller tidskriften på med en uppdatering av sin omröstning av filmhistoriens bästa filmer. Inte det lättaste. Vilka är exempelvis din tio favoriter från de senaste 125 åren? Och har du möjligen missat någon guldrulle som skulle kunna blanda sig in i din subjektiva toppenstrid?

När Sight & Sound gjorde sin omhuldade och omtvistade omröstning förra gången, det vill säga 2012, toppade Hitchcocks Vertigo/Studie i brott listan.

Körkarlen (1921)

Klämtar klockan för Körkarlen?

Samtidigt passade FLM då på att göra slag i saken och röstade fram de bästa svenska filmerna genom tiderna, med hjälp av 50 filmkritiker och -vetare. En liknande lista hade trots allt inte gjorts sedan 1995 i Nöjesguiden. Och jo, i år är det dags igen! Vad har hänt sedan 2012? Vilka gamla upptäckter och färska filmupplevelser har påverkat kritikerna? Håll utkik i kommande FLM, förbered dig på att bli heligt irriterad eller inspirerad att gräva vidare i filmhistorien. Somliga skulle säga att listor är banala konstruktioner av konsensus, eller i värsta fall att de cementerar kanon, men på samma gång innebär de ju en möjlighet att syna processen.

I väntan på hösten kommer här ett matigt FLM Weekend som innehåller ganska mycket David Lynch, men även dubbla biorecensioner samt festivalbevakning från Karlovy Vary. Fortsatt trevlig filmsommar!

Jacob Lundström

Chefredaktör för FLM

Artikel

David Lynchs läckande interiörer

Kan det finnas något sådant som ett eget rum för människorna i David Lynchs drömvärldar? Joni Hyvönen skriver om filmer fyllda av trösklar, garderober och passager som kan förändra dem för alltid.

Artikel

Sevärd ingång i David Lynchs bildvärld på Värmlands museum

I en utställning med David Lynchs fotokonst framgår filmarens intresse för såväl den nakna kroppen som fabriks- och industrimiljöer. Martin Grennberger har besökt den.

Artikel

Splittrat men sympatiskt i överlevnadsfilmen Evolution

Det finns någon forcerat över de kameratekniska bravurnumren i Kornél Mundruczós nya film. Samtidigt som de stora gesterna bär på en förhoppning om filmmediets förmåga att påverka publiken på djupet. Det gör Evolution till ett rörande misslyckande, skriver Johannes Hagman.

Artikel

Belle blir en falsk omfamning av den verkliga världen

I Mamoru Hosodas nya uppkopplade äventyr blir en blyg tonåring superstjärna i metaversum, men i förhållande till debatten om att formulera sin egen identitet framstår Belle som rätt konservativ. Sebastian Lindvall har sett den.

Artikel

Indiska actionfesten RRR är årets största utropstecken

I 1920-talets Indien förenas Bheem och Raju i ett gemensamt mål: att ge den brittiska kolonialmakten på nöten. Oscar Westerholm ser en film som blandar vanvettiga actionsekvenser med storslagna dansnummer.

Artikel

Elegant om kronisk mytomani i Jöns Jönssons Axiom

Julius kan inte sluta ljuga i detta tyska kammardrama om social framgång. Axiom lever vidare i mig som en av de intressantaste filmupplevelser jag haft, skriver Charlotte Wiberg som sett den på Karlovy Varys filmfestival.

Artikel

Färgglada karameller för cineaster i dokumentären Lynch/Oz

Hur ser kopplingen ut mellan David Lynchs drömvärldar och landet ovan regnbågen? Charlotte Wiberg har sett dokumentären Lynch/Oz på filmfestivalen i Karlovy Vary.

Artikel

The dam visar en Golem-of-the-mind från Sudan

Ali Cherrys imponerande långfilmsdebut är en symboltyngd film, men dess kryptiska anslag kan lika väl betraktas som en kvalitet snarare än en brist. Charlotte Wiberg har sett The dam på Karlovy Varys filmfestival.

Artikel

Skolimowskis åsnefilm är stundvis som rena trippen

Att göra en remake på Robert Bressons Min vän Balthazar visar sig vara helt genialt i Eo – Jerzy Skolimowski har gjort en vacker film om en åsnas liv och lidande. Charlotte Wiberg har sett den på Karlovy Varys filmfestival.

Artikel

Vardagen skiner stillsamt i boxningsfilmen Small, slow but steady

Det är vardagen och träningen som dominerar den här japanska boxningsfilmen, som varken är glamourös eller tragisk. Charlotte Wiberg har sett en film som lever upp till sin titel på Karlovy Varys filmfestival.

Tidigare FLM Weekend