fbpx
v.22

Därför är Kamrater! propaganda när den är som mest effektfull

Vecka 22 2021 Redaktör: Jacob Lundström
Intro

Kan Cannes kickstarta filmkulturen?

Jacob Lundström om att få soffliggare på benen

Ingmar! Jo, det krävdes ingen mindre än Bergman för att åtminstone en Sverigefilm skulle säkra en plats i årets Cannesprogram (sidosektionerna Kritikerveckan och Quinzaine meddelar sitt urval nästa vecka). Inte för att Bergman island först och främst är en svensk film, det är inte heller den enda blågula samproduktionen på festivalen, men den har trots allt Sverige som fond. Eller närmare bestämt den Bergmanmärkta ön nordöst om Gotland. ”Om filmen blir som jag hoppas kommer Fårö på många sätt att vara huvudkaraktären. Jag försöker verkligen fånga öns identitet, känslan och stämningen här”, berättade Mia Hansen-Løve för Jo Widerberg i en FLM-intervju 2019.

Bergman island (2021)

Bergman island (2021)

Den senarelagda festivalen på rivieran har förstås många fler auteurer att skryta med i sitt späckade program, som alla hoppas ska kickstarta filmkulturen efter ett år av hemmasittande. Noterbart för övrigt att Netflix – en av pandemins, well, vinnare – tydligen nobbat visning utom tävlan för Jane Campions Power of the dog och Andrew Dominiks Blonde. Möjligen tecken på att den komplicerade relationen dessa bägge branschstorheter emellan fortsätter. Hur som helst: nya filmer av Sergej Loznitsa, Leos Carax, Paul Verhoeven, Joachim Trier, Mahamat-Saleh Haroun, Apichatpong Weerasethakul, Julia Ducournau, Andrea Arnold med flera att se fram emot. ”Cinema is not dead”, hävdade åtminstone festivalens frontfigur Thierry Frémaux på presskonferensen. Hela det officiella programmet finns här.

Men det finns onekligen tvivlare där ute, som inte känner någon puls alls när de synar de återöppnade biografernas aktuella utbud. Nedan finns i alla fall en tipslista med åtta sevärda titlar (själv är jag mest sugen på att kolla in Khorshid). Om inte förr så hoppas jag att programmet blir rikare när höstmörkret sänker sig över oss. Hoppas festivalsvängen, åter i levande köttvärlden, kan hjälpa till som defibrillator.

PS. Ett nytt nummer har lämnats till tryck! Det handlar inte så mycket om Ingmar Bergman, mer än i förbifarten, men däremot om andra filmiska storheter som har blivit ifrågasatta – och i vissa fall stoppade. Temat är cancelkultur, men lyfter blicken från de senaste årens kulturkrig och tittar bakåt. Beställ på shop.flm.nu – eller swisha 249 kr till 123 464 0462.

Jacob Lundström

Chefredaktör för FLM

Nytt nummer!

Sommar 2021

Kan vi skilja på verk och person?

I sommarnumret av FLM tittar vi närmare på fenomenet cancelkultur.

Julia Finnsiö och Anna Sofia Rossholm skriver om olika sidor av Woody Allens ifrågasatta filmografi, Charlotte Wiberg skriver både om den tyska filmens enfant terrible RW Fassbinder och Tredje rikets omstridda filmare Leni Riefenstahl, Sebastian Lindvall minns den sydkoreanske provokatören Kim Ki-duk som nyligen dog i metoo-exil, Sanjin Pejkovic skriver om hur den självutnämnda revolutionären Emir Kusturica lierar sig med makten, Jacob Lundström tinar upp Louis CK-filmen I love you, daddy ur frysboxen, Bengt Bengtsson skriver om censurfallet Arne Ragneborn, med mera!

Dessutom: Malena Janson om Ronnie Sandahls Tigrar, Jan Holmberg om Litteraturens slut, Tobias Rydén Sjöstrand om den första svenska animerade långfilmen, Mikaela Kindblom om dansk stumfilm, Johannes Hagman om Minari, vi tittar in i huvudet på Elsa Rosengren, Oscar Westerholm skriver om Adam Curtis Can’t get you out of my head. Och så vidare.

Medföljer gör ett nytryck av svenska originalaffischen till Arne Ragneborns totalförbjudna Det händer i natt från 1956 (30×42 cm).

Ett år med FLM – inklusive fyra exklusiva filmaffischer – för bara 249 kronor. Beställ på shop.flm.nu – eller swisha 249 kr till 123 464 0462.


FLM rekommenderar

Bäst på bio

Nu har biograferna – äntligen – öppnat sina salongsdörrar för fler besökare. Till exempel Röda Kvarn i Borås (bilden). Men går det något annat än Godzilla vs Kong och Tom & Jerry och Cruella med dalmatinerna på bio? Jo! Vi har listat åtta sevärda biofilmer just nu (flera av vilka FLM-recensenten inte var speciellt förtjust i, skall sägas).


Trailer

The year of the everlasting storm

Under året har vi ju sett en och annan coronafilm som, med blandat resultat, har försökt kasta filmljus över ett ovanligt isolerat solvarv. Antologifilmen The year of the everlasting storm, som premiärvisas i Cannes, hör till de mer intressanta initiativen. Ja, bland de medverkande finns namn som Jafar Panahi, Laura Poitras, Dominga Sotomayor, David Lowery och Apichatpong Weerasethakul.


Instagram

Varmt grattis till McLovin som inte bara hunnit fylla 40 år utan dessutom får vaccinera sig i Region Stockholm.

Följ FLM på Instagram.

Artikel

Kamrater! är en historisk tolkning som passar Putin

Massakern på arbetare i Novotjerkassk 1962 visade på glappet mellan kommunistpartiets retorik och praktik. Andrej Kontjalovskij ger en tillrättalagd bild av händelserna i Kamrater! – ett exempel på hur historiska filmer speglar nutidens snarare än dåtidens politiska vindar, skriver Michael Tapper.

Artikel

Göran Hugo Olsson: Ingen vd på SFI har gjort någon större skillnad

I april aviserade Filminstitutets vd Anna Serner sin avgång. Vi har frågat sex personer i filmbranschen om vad de anser att hon lämnar efter sig. Och vad borde Serners efterträdare hugga tag i? Först ut filmaren Göran Hugo Olsson.

Artikel

Peter Fornstam: Staten hade inte räknat med den globala konkurrensen

I april aviserade Filminstitutets vd Anna Serner sin avgång. Vi har frågat sex personer i filmbranschen om vad de anser att hon lämnar efter sig. Och vad borde Serners efterträdare hugga tag i? Idag skriver Peter Fornstam.

Artikel

Nobody visar hur spelen har påverkat actionfilmen

Ilja Najsjullers intensiva film rymmer samma slags virtuosa våldsuppvisning som John Wick-filmerna – det är våldsfantasi där vår hjälte påminner om en odödlig spelfigur. Oscar Westerholm skriver om actionfilm i fps-perspektivets tidevarv.

Artikel

Med Gunda har "Sovjets första vegetarian" lyckats göra sin stora grisfilm

Gunda må vara en berättarmässigt avskalad film, som tålmodigt följer en grisfamiljs livsrytm, men Viktor Kossakovskij sparar inte på visuella krutet. Och med sin lyriska inställning lyckas han återigen med konststycket att besjäla ett potentiellt filmiskt sömnpiller. Kim Ekberg har sett den.

Artikel

Army of the dead är Zack Snyder när han är som mest Zack Snyder

Trots sin rejäla längd har Army of the dead få döda ögonblick. Det är en zombiefilm, om ett gäng som ska bryta sig in i ett högsäkerhetsvalv i Las Vegas, som omvandlats till en mer renodlad actionrulle. Oscar Westerholm har sett den.

Artikel

Britney Spears och exponeringskulturen

Britney Spears karriär sammanfaller med ett mediehistoriskt skifte. Hon slog igenom under skvallerpressens guldålder, medan dagens kändisar kan styra sin image i sociala medier. Men vem får bestämma bilden av Britney? Sonya Helgesson Ralevic skriver om popstjärnans tveeggade frigörelse.

Artikel

Våld, synd och snabba cash i Berlin Alexanderplatz

I nyinspelningen av Alfred Döblins roman är huvudfiguren en papperslös flykting som tvingas navigera i en urban smutslabyrint. Burhan Qurbanis film andas mer Winding Refn än Fassbinder och det blir en alltför endimensionell skildring av arga män som inte kan låta bli att slåss, skriver Sebastian Lindvall.

Annons

Tidigare FLM Weekend