fbpx
v.18

Landet bortom Stockholm fortfarande i filmkulturens marginaler

Vecka 18 2020 Redaktör: Jacob Lundström
Intro

Bortom Stockholm

Jacob Lundström om alternativa perspektiv

Coronakrisen fortsätter att gäcka filmbranschen. Det är inte bara Cannesfestivalens galaschema eller Hollywoods sommarplaner som påverkas, utan undantagstillståndet får även mer lokala efterverkningar. Amanda Kernell hade till exempel optimal otur med Charter som hade premiär 13 mars. Henrik Schyfferts Spring Uje spring, som skulle gått upp på bio veckan därpå, hann senarelägga premiären. Kernells emotsedda film fick fina recensioner – fyra dagar senare stängde Filmstaden sina biografer.

Det är tråkigt på många sätt. Ett av dem är att Charter, som visserligen främst utspelar sig på Teneriffa, har filmats i Jokkmokk och Vuollerim i Norrbotten. Sverigehörn som sällan skymtas på vita duken. Den begränsade geografiska filmspridningen aktualiserades senast när Konstnärsnämnden presenterade senaste omgången beviljade projektbidrag för film. I en skärmdump som spreds av FLM-bekanta filmaren Viktor Johansson, baserad i västerbottniska Dalkarlså, framgick Stockholmscentreringen med all önskvärd tydlighet. Den nedslående statistiken lyftes senare av Kulturnytt i P1.

Konstnärsnämndens projektbidrag för film våren 2020.

Konstnärsnämndens projektbidrag för film våren 2020.

Förra våren gjorde vi en genomlysning av svenska långfilmer inspelade mellan 2014 och 2018. Min text från numret finns nu att läsa här. I kartläggningen hittade vi ganska många vita fläckar – och det gäller knappast bara landsbygden utan även mellanstora städer som Gävle, Örebro, Linköping och Västerås är osynliga på bio.

I Jönköpings län har det inte hänt jättemycket på filmfronten sedan Victor Sjöström stannade till i Gränna i Smultronstället. I slutet av 00-talet hamnade Halland oväntat på filmkartan genom filmer som Farväl Falkenberg och Man tänker sitt, men har sedan återgått till en mer anonym tillvaro på vita duken. Gotland är mer en filmhistorisk vallfärdsplats än någon frekventerad inspelningsdito enligt långfilmsstatistiken, men snart kommer förhoppningsvis Mia Hansen-Løves Bergman island.

Sett till befolkningsmängd, om än inte landyta, är Norrbotten visserligen överrepresenterat på vita duken tack vare Filmpool Nord. Fast det handlar inte om några hisnande biosiffror, och en del av poolpengarna läggs väl på tv-exploatering av vidderna. På biograferna har vi i alla fall kunnat se både Glada hälsningar från Missångerträsk (2015) och roadmovien Sophelikoptern (2016). Mest oförtjänt bortglömd: Flugparken (2014).

Charter visas fortfarande i enstaka salonger över landet. Men både Kernells film, och landet bortom Stockholm och Västra Götaland, är värda flera chanser.

Läs också: Med hälsning från Norrland

Jacob Lundström

Chefredaktör för FLM

Annons

Podcast

The plot thickens

Lyssnat klart på You must remember this och i behov av en ny poddföljetong om Hollywood? Den första säsongen av TCM:s The plot thickens utspelar sig visserligen efter drömfabrikens klassiska epok, och handlar om New Hollywood-regissören Peter Bogdanovich. Å andra sidan finns det en hel del överlappningar eftersom Bogdanovich själv är filmiskt tillbakablickande. Den svartvita småstadsskildringen Den sista föreställningen från 1971 utspelar sig 1951 i skuggan av en biografstängning (och Koreakriget). Targets från 1968 utspelar sig bland annat på en drive-in-biograf – med påtaglig filmhistorisk närvaro av Boris Karloff (för övrigt en av huvudpersonerna i en tidigare You must remember this-säsong). Bogdanovichs senaste film är en Buster Keaton-dokumentär. Och så vidare.


RIP

Maj Sjöwall (1935–2020)

Som en av upphovsmakarna till ”Roman om ett brott” är Maj Sjöwall också en nyckelfigur i den svenska filmhistorien. Inte bara för att hennes och Per Wahlöös kriminalromaner blev stilbildande och inspirerade otaliga efterföljare, utan också genom filmatiseringar som Bo Widerbergs Mannen på taket. I dagarna har filmen från 1976 släppts för första gången på bluray. Nästa vecka släpps av en händelse också den första Martin Beck-filmen på dvd: Roseanna från 1969. Filmen är baserad på den första delen i Sjöwall/Wahlöös romanserie. Bara som ett tips istället för – eller i väntan på – höstens kommande Beckfilmer.


Artikel

Den svenska filmkartans vita fläckar

Efter regionaliseringen är Stockholm åter den svenska filmkartans mittpunkt. Spelar det någon roll var filmer utspelar sig? Jacob Lundström skriver om osynliga platser och filmskapare som gräver ner kameran där de står.

Artikel

Vi behöver fler brott mot barnfilmskonventionen

Måste den svenska barndomen vara trygghetsstämplad på film? Kaly Halkawt längtar efter berättelser som gestaltar komplexa och fantasifulla upplevelser av världen.

Artikel

Visuell njutning i kreativ Rabid-remake

David Cronenbergs Rabid från 1977 handlar om en Törnrosa som själv sticks. Nu har det kanadensiska tvillingparet Jen och Silvia Soska gjort en nyskapande remake med subkulturell sensibilitet. En ovanligt lyckad kombination av humor och skräck, skriver Charlotte Wiberg.

Artikel

Isoleringen når absurda nivåer i radhusskräckisen Vivarium

Ett ungt par som leker med tanken på villaliv hamnar plötsligt i en skräckversion av lustiga huset. Vivarium är en spännande genrehäxa av science fiction, kammardrama, absurd komedi och surrealism. Oscar Westerholm har sett den.

Annons

Tidigare FLM Weekend