Vad funderar regissörerna över under coronakrisen? Pedro Almodóvar har börjat föra karantänanteckningar från isoleringens Madrid, där han framhåller att det är lättare att föreställa sig krisen som fantasy än som realism. Själv tittar han på Melville på eftermiddagen och James Bond på kvällen. Almodóvar gissar att pandemin kommer att följas av både babyboom och separationer, och kanske kommer den att leda till kreativa förlösningar och uppbrott också?
Edgar Wright spekulerade på Twitter om filmare som måste drömma om att bryta mot utegångsförbudet och fånga stadens övergivna gator, eller åtminstone skicka ut en drönare och filma folktomheten.

Godard gör sig redo för Instagram.
En annan regissör som har tagit bladet från munnen är Jean-Luc Godard, i en liveströmmad intervju på Instagram, via konstuniversitetet i Lausanne. Ämnet: ”des images en temps de Coronavirus.” I sinom tid kommer den också med engelska undertexter. Dedicerad till Godard är förresten Jean-Marie Straubs senaste film, La France contre les robots, som nu finns att se här. Trots filmens premiärdatum, och att kameran följer en pratande man på ensampromenad utomhus, är det ingen uttalad coronaproduktion. Texten kommer från en teknologiskeptisk essäbok från 1945 av författaren Georges Bernanos (som även skrev Prästmans dagbok som sedermera filmatiserades av Robert Bresson).
Inte bara citerandet utan även det teknologiska temat känns förstås igen från Godard. Hans senaste film Le livre d’image – som alltså kom efter ”avskedsfilmen” Adieu au langage – är en klippkavalkad, med lånade rörliga bilder i olika former och grader av förvrängning. När den visades på Cannes filmfestival 2018 medverkade regissören på presskonferensen via Facetime från hemmet i Schweiz. På frågan om varför hans film bara består av andras material påpekade han att det redan finns tillräckligt många bilder av världen, att vi dessutom översköljs av en strid ström av livesändningar, och att klippandet därför framstår som viktigare än själva filmandet.
I väntan på att inställda eller pausade produktioner ska få grönt ljus igen, kanske det kan vara en passande coronasyssla för rastlösa filmskapare: klippa och klistra fram en ny våg av kompilationsfilm.