fbpx
v.8

Alain Gomis Félicité är en modern stadssymfoni från Kongos hjärta

Vecka 8 2018 Redaktör: Jacob Lundström
Intro

Vårkänslor i papper

Jacob Lundström om det nya numret av FLM.

Ursäkta Weekend-frånvaron – men nu är vi tillbaka på internet efter att ha lämnat vårnumret av FLM till tryck! Det finns i butik 9 mars och hos prenumeranter tidigare än så. Glöm inte att göra din beställning i webbshoppen – eller swisha 249 kr till 123 464 0462 för att teckna en årsprenumeration!

Numret handlar inte minst om Gabriela Pichlers sensationella Amatörer, som jag hyllade redan här vid festivalpremiären i Göteborg. Vi tittar närmare på castingprocessen och pratar även med rollsättaren Pauline Hansson, som arbetat med Tjuvheder och The square, om hur det är att jaga äkta människor.

FLM Vår 2018.

FLM Vår 2018.

Dessutom samtalar Kaly Halkawt med Sara Bergmark Elfgren, Judith Kiros och Sophie Vuković om Lady Bird.

Jacob Lundström och Ester Martin Bergsmark undersöker var avantgarden finns inom svensk film.

Eva af Geijerstam har träffat Hirokazu Kore-eda och pratat om japanska familjebilder.

Med mycket mera – på papper!

Jacob Lundström

Chefredaktör för FLM

Annons

Detta har hänt

Berlinale

Norskt terrorporträtt

Too soon? Efter tiotusentals namnunderskrifter stoppades eller försenades den franska filmen Ce soir-là som utspelar sig mot bakgrund av attentatet mot Bataclan i november 2015. Omtalad har också Clint Eastwood blivit för sin The 15:17 to Paris, om ett annat terrordåd i Frankrike 2015, men den har åtminstone fått premiär – i USA. Nästan sju år efter massakern på Utøya väntade Erik Poppes med att lansera sin film om händelsen, Utøya 22. juli, och den skapade i alla fall inga större kontroverser på filmfestivalen i Berlin. Återstår att se alla reaktioner vid den norska premiären 9 mars. Inget svenskt premiärdatum är klart.

Toppen eller botten?

Splittrat mottagande för Axel Peterséns och Måns Månssons Toppen av ingenting – den första svenska filmen i Berlins huvudtävling sedan Lukas Moodyssons Mammuth 2009. Det är kanske inte är mer än rimligt med tanke på filmens okonventionella uttryck och lokala tematik. Utöver den hårda sågningen i Variety, har det dock hörts mer positiva tongångar. Svensk premiär blir det 16 mars – både på bio och vod. Johannes Hagmans recension av filmen finns att läsa i vårnumret av FLM.

Kritikerfavoriter

Bland kritikernas på festivalen återfinns Dovlatov, ett 70-talsporträtt av den ryska journalisten Sergej Dovlatov signerat Aleksej German Jr. Lav Diaz senaste långkörare Season of the devil har förstås också blivit hyllad, liksom Philip Grönings incestdrama Mein Bruder heißt Robert und ist ein Idiot. Ingen av dem har än så länge fått svensk distribution. Det har däremot öppningsfilmen, Wes Andersons Isle of dogs, som går upp 4 maj.


FLM rekommenderar

Tre filmer

Jeannette

Bruno Dumonts Jeanne d’Arc-musikal hade biopremiär förra veckan men släpptes samtidigt för hemmabruk. Den liknar inget annat. Så här skrev vi från premiären i Cannes: ”Filmens kristna metal växer på en och den headbangande flickans övertygelse blir till slut närmast hypnotisk. En rappande onkel som dyker upp som comic relief och fotografen Guillaume Deffontaines valörrika bilder skadar inte heller.”

Marjorie Prime

Efter Her och Ex-machina med flera filmer om artificiell intelligens ger ändå Michael Almereydas familjedrama, baserad på Jordan Harrisons pjäs, en angelägen och välskriven inblick i en möjlig framtid där vi kan återskapa våra döda nära och kära. En film om vårt behov av att prata, även när det är för sent. Marjorie Prime fick aldrig svensk biopremiär men finns nu att strömma.

Lockbetet

William Friedkins Lockbetet från 1980, som tidigare inte har funnits tillgänglig på streaming, dök häromveckan upp på Netflix under originaltiteln Cruising. Missa inte den här atmosfäriska thrillern med Al Pacino undercover på en S&M-specialiserad gayklubb i New York.Evenemangstips
  • 27 feb

    Within our gates @ Filmhuset

    Oscar Micheaux är en av den afroamerikanska filmhistoriens banbrytare och i ett samarbete med Cinemafrica och Cinemateket visas nu flera av hans filmer. På tisdag är det dags för Within our gates från 1920 på Filmhuset – komplett med livemusik och allt! För den som inte har möjlighet att ta sig dit finns lyckligtvis flera Micheaux-filmer på Netflix. Titta här.


Artikel

Félicité är ett ömsint-utan-bli-sentimentalt porträtt av Kinshasa

På måndag inviger Félicité filmfestivalen Cinemafrica i Stockholm. Katarina Hedrén ser ännu en film av Alain Gomis som är ett trösterikt sällskap av otvungen medmänsklighet.

Artikel

På spaning efter vita pojkar som flytt

Vilka krav på autenticitet kan man ställa på svenska krigsfilmer? Sanjin Pejkovic har sett två svenska filmer om flykt.

Artikel

Hämndbegärets nya blick

Rape-revenge-subgenren har en långlivad och rätt provocerande historia. Jason Meredith ser hur en ny våg filmer av kvinnliga regissörer ställer voyeurismen på huvudet.

Artikel

Under regnbågen i The Florida project

Trots att färgfilmen är lika gammal som filmmediet fortsätter den att vara något av en blind fläck för filmanalys. Jacob Lundström jublar över färgfyrverkeriet i The Florida project och hoppas på fler genreböjande nyansexperiment.

Annons

Tidigare FLM Weekend