fbpx
v.48

Robin Campillos 120 slag i minuten dunkar och bultar sig in i hjärtat

Vecka 48 2017 Redaktör: Jacob Lundström
Intro

Diktaren överträffar inte #metoo

Charlotte Wiberg ser en film om svinande poet.

”… and death shall have no dominion….” Ja, det är vackert och Rhys Ifans gör intryck med sitt porträtt av Dylan Thomas, den flyhänte poeten som söp ihjäl sig vid bara 39 års ålder. Steven Bernsteins film Dominion följer honom under hans sista dag, från whiskyglas till whiskyglas tills de blir 18. Eller följer och följer. Det är ju en fantasi vi får ta del av, där framför allt bartendern Carlos spelar en alltmer aktiv roll som domare och till slut bödel.

Dominion (2017)

Dominion (2017)

Jag ser filmen på Tallinns filmfestival, PÖFF, som pågår fram till söndag. ”A must-see movie not only for the friends of poetry and fans of the biographies of great men”, står det i katalogen. Ja, det kanske en kan säga. Men förhoppningsvis är skaran av beundrare av ”stora mäns biografier” inte lika stor i dag. Baksidorna med idoldyrkan har ju om inte förr blivit oundvikliga tack vare #metoo.

Och Dominion visar inte heller en stor man utan lika mycket en skitstövel som inte skickade hem pengar till sin fattiga familj, som var otrogen mot sin fru utan att acceptera att hon också var det, som på gatan slänger ifrån sig det romanutkast som den ene av hans researrangörer vördsamt betrott honom med i hopp om ett gott ord, och som förför unga kvinnliga fans när han likt en rockstjärna åker runt från det ena till det andra universitetet och läser för jublande ungdomsskaror.

Det framgår dock aldrig riktigt vad han lider av, bortsett från alkoholism. Det är som att han lider för att poeter lider.

Jag vet inte riktigt om det är meningen –men bartendern Carlos, som blir mer och mer verbal ju mer Thomas dricker, och som kontrar hans fyllebabbel med alltmer lärda citat ur allt från Shakespeare till Thomas av Aquino, verkar ju ha helt rätt i sin hårda dom över poeten. Visst, Ifans spelar Thomas med ett uttryck av lidande, och vi ser då och då inre bilder från en barndom i grönska. Det framgår dock aldrig riktigt vad han lider av, bortsett från alkoholism. Det är som att han lider för att poeter lider. Visst, Carlos är väl den inre självanklagande rösten, men vad händer när en börjar tycka att den rösten har rätt? Det blir enformigt till slut att se den grandiose Dylan Thomas sitta och supa i smakfullt svartvitt. Ta dig samman och skicka lite pengar till dina barn, liksom.

Men ja, poesin är vacker.

Charlotte Wiberg

Medarbetare i FLM.

Annons

Nytt nummer

Vinter 2018

Nu har vi lämnat nya numret till tryck – beställ din prenumeration här! FLM firar 10 år och tidskriftens grundare Jacob Lundström bläddrar bakåt och blickar framåt. Vi skriver om färgfilmens historia och framtid. Charlotte Wiberg tittar närmare på 70-talets svenska filmdystopier. Calle Wahlström lyssnar på gamla genrefilmsoundtracks från Italien. Sebastian Lindvall skriver om blodbaronen David Cronenberg. Med mycket mera.


Video

Euphoria

Lisa Langseths och Alicia Vikanders tredje samarbete, som fick en tuburlent premiär på filmfestivalen i Toronto, har fått svenskt premiärdatum den 2 februari. Nu finns en trailer ute.


Video

All the money in the world

Säga vad man vill om Ridley Scott – han är i alla fall blixtsnabb. Efter att Kevin Spacey häromveckan förvandlades till en vandrande sexskandal beslutades det att han skulle klippas bort ur filmen All the money in the world. Men Scott insisterade på att behålla premiärdatum 22 december och spelade in Spaceys scener på nytt med Christopher Plummer. Nu finns redan en trailer klar – med Plummer.


Instagram

Amerikanska National Board of Review utsåg nyss Greta Gerwig till årets regissör. Vilket eh inte sänker förväntningarna på hennes redan rekordemotsedda regidebut Lady bird med Saorsie Ronan.

Följ FLM på Instagram.

Artikel

Förkrossande hjärta och smärta i 120 slag i minuten

Robin Campillo skildrar aids-aktivismen inifrån i 120 slag i minuten. Rebecka Kärde har sett en ofattbart vacker och intelligent film.

Artikel

Filmhistorikern Jean-Luc Godard

Jean-Luc Godard har varit en radikal nagel i filmögat ända sedan 1950-talet. Den 3 december fyller han 87 år. Eirik Frisvold Hanssen påminner om att franska nya vågen-ikonen inte bara är en stilbildande regissör utan dessutom en egensinnig filmhistoriker.

Artikel

Rädslans triumf i Sverigedemokraternas kampanjvideo

Slumpmässigt valda invandrare, random moskéer och miljonprogrammen illustrerar systemkollapsen. Sanjin Pejkovic har tittat på den senaste SD-propagandan.

Annons
Tidigare FLM Weekend