fbpx
v.43

Den svenska filmens problem med självcensur och lättköpt moral

Vecka 43 2018 Redaktör: Jacob Lundström
Intro

Stumfilmspusslet fortsätter

Johannes Hagman om nypremiären för Victor Sjöströms återfunna Judaspengar.

Än är inte undrens tid förbi. Ett sekel efter den svenska stumfilmens guldålder är pusslet fullt av hål, men fortfarande dyker nya bitar upp som kompletterar vår bild av denna produktionsmässiga och konstnärliga höjdpunkt inom svensk filmhistoria. För några år sedan var det Mauritz Stillers Gränsfolken som  oväntat hittades i en kyrka i sydvästra Polen, och förra året kom nyheten om att en nästan komplett kopia av Victor Sjöströms sedan länge förmodat förlorade Judaspengar påträffats bland det statliga franska filmarkivet CNC:s samlingar.

Den restaurerade filmen har nu nypremiär på cinemateket i Stockholm, och förutom Sjöström är flera av den tidens mer bemärkta filmpersonligheter involverade. Judaspengar är fotograferad av de legendariska bröderna Julius och Henrik Jaenzon och på rollistan finns ofta anlitade namn som Egil Eide, John Ekman och Stina Berg. Den dramatiska historien skildrar hur fattigdom kan driva en människa till desperation så djup att den leder till såväl dråp som det mest skamfyllda brottet – att svika en vän för pengar.

Så hur kommer det sig då att nypremiären av ett verk av en av Sveriges absolut främsta filmregissörer inte väckt större uppmärksamhet än det har?

Judaspengar (1915)

Judaspengar (1915)

Förutom att intresset för och kunskapen om den svenska stumfilmen är begränsat utanför en relativt snäv krets, har det nog också en del med filmens tillkomstår att göra. Under 10-talet utvecklades den svenska filmindustrin i rasande fart och med produktionsår 1915 hör Judaspengar till den period då Svenska Biografteaterns främsta ledord sannolikt var ”kvantitet”. Det är visserligen en dynamisk tid där regissörerna tillåts utforska och experimentera med mediet samtidigt som den svenska guldålderns stilistiska och tematiska särdrag börjar ta form. Men som en av Sjöströms inte färre än sju filmer från det året finns det väl skäl att anta att den inte ägnades samma typ av uppmärksamhet som när produktionen ett par år senare lades om mot färre och mer prestigefyllda titlar. Det var då Sjöström gjorde guldfilmer som Berg-Ejvind och hans hustru och Körkarlen.

Å andra sidan hade Sjöström redan 1913 visat prov på sin unika talang med Ingeborg Holm, och därför finns det all anledning att se fram emot den nyfunna treaktaren som alldeles oavsett kvalitet utgör ytterligare en bit i det stora filmhistoriska pusslet.

Johannes Hagman

Filmkritiker.Judaspengar visas på Filmhuset i Stockholm kl. 18.30 lördagen den 27 oktober.

Annons


Detta har hänt

Barkris, skejtfilmer och Aschan

Klockan klämtar för Kaurismäkis bar

Kafé Moskova i Helsingfors, med Aki Kaurismäki som välrenommerad delägare, hotas av vräkning. Byggnaden som ska renoveras för att rymma mer inkomstbringande hyresgäster, rymmer också biografen Andorra. Det är ett hårt slag för den internationella filmbarkulturen. Än så länge finns i alla fall baren La Jetée i Tokyo kvar som cineastiskt vattenhål.

Bra rull på vita duken

Det ska vara en skejtare i år. På Stockholms filmfestival visas strax både dokumentären Minding the gap (bilden) och spelfilmen Skate kitchen. Jonah Hills omtalade debutfilm Mid90s, som alltså är en throwbackfilm till 1990-talet, handlar om också skejtkultur. Ännu finns dock inga svenska visningar inplanerade för Mid90s, men Sander Hölsgens har skrivit en text om de tre filmerna för Sight & Sound här.

Inspelningsstart för Aschan

Efter en hyllad debutfilm och en mer konceptuell uppföljare blir det familjedrama i film nummer tre. Jesper Ganslandt? Nej, Lisa Aschan! Efter Apflickorna och Det vita folket är det nu dags för inspelningsstart i Göteborg för regissörens tredje film, Ring mamma!, som behandlar relationen mellan mor och dotter. Spännande casting: Sanna Sundqvist, Nina Gunke, Evin Ahmad, Aleksa Lundberg, Cissi Forss, Anna Mannheimer.


Video

Some American feminists

1974 etablerades Studio-D, som har kallats världens första offentligt finansierade feministiska filmgrupp, av kanadensiska National Film Board. Nu finns delar av produktionen tillgänglig online. Bland annat Nicole Brossards, Luce Guilbeaults och Margaret Wescotts dokumentär Some American feminists från 1977.


Evenemangstips
  • 28 okt

    Tinne Zenner @ Fylkingen

    Den danska filmaren och bildkonstnären Tinne Zenner kommer från Köpenhamn till Stockholm för att visa en handfull verk på 16 mm. Läs mer här.


Instagram

Tjugo år sedan den här veckan som Fucking Åmål hade premiär. Häromåret gjorde Sanna Mander den här affischen åt oss, till FLM Höst 2015. Missa inte reprisen i veckans FLM Weekend av samtalet om svensk hbtq-film som vi gjorde 2012.

Följ FLM på Instagram.

Artikel

Isabella Eklöf: "Sverige har ett reellt problem med självcensur"

Varför landar svensk film alltför ofta i en lättköpt moral? Endast mod och upptäckarlust leder till inspirerade verk. Holiday-regissören Isabella Eklöf förklarar varför vi måste lära oss att konsten ska vara fri.

Artikel

Holiday tvingar publiken att ta offret på allvar

Isabella Eklöfs långfilmsdebut skildrar en ung kvinnas vacklande mellan hybris och valpig osäkerhet i gränslös gangstermiljö. Charlotte Wiberg har sett en film om våldtäkt som problematiserar åskådarpositionen.

Artikel

Vad är det som lockar svenska filmhopp till Danmark?

Ali Abbasi, Isabella Eklöf och Milad Alami är bara några uppmärksammade regissörer som har studerat på den danska filmskolan. Tobias Rydén Sjöstrand pratar med gränsöverskridande filmare om friheten och utmaningarna på andra sidan sundet.

Artikel

Steve Bannons galna propaganda påminner om Michael Moore på speed

Trumps tidigare chefsstrateg är inte bara en tongivande högerextremist utan också en flitig filmskapare. Sanjin Pejković har plågat sig igenom Steve Bannons nio dokumentärer så att du slipper.

Artikel

Bortom garderoben

Det har gått över 60 år sedan Flicka och hyacinter, men svensk film är fortfarande upptagen med att komma ut. Wanda Bendjelloul träffade regissören Ester Martin Bergsmark, kulturskribenten Johan Hilton och filmforskaren Ingrid Ryberg för att prata om hbtq-skildringar.

Annons

Tidigare FLM Weekend