fbpx
v.40

Joker rymmer spöklika bilder som skakar om filmhistorien

Vecka 40 2019 Redaktör: Jacob Lundström
Intro

Upproriska filmreferenser

Jacob Lundström om att hämnas filmhistorien

I sin recension av Joker menar Oscar Westerholm att alla filmhistoriska referenser skapar en spöklik stämning i Todd Phillips clownthriller. Här väcks till exempel två Robert De Niro-klassiker om beväpnade outsiders till liv igen.

Joker rymmer förstås fler blinkningar än så, mest uppenbart till tidigare filmer om antagonisten Batman, samtidigt som det går att hitta andra paralleller. Eller vad sägs som Victor Sjöströms Han som får örfilarna från 1924, med Lon Chaney i rollen som utsatt clown, eller Todd Brownings Freaks från 1931. Det våldsamma uppror som mobiliseras i Joker, och verkar fungera som ett fruktlöst självändamål, skiljer sig samtidigt från det solidariska självförsvaret i Brownings cirkusfilm.

Moderna tider (1936)

Moderna tider (1936)

Precis som i andra ursprungsberättelser om Batman, innehåller också Joker ett ödesdigert biobesök, där den blivande vigilantens föräldrar skjuts ihjäl efter visningen. Här skyltas det för Brian De Palmas Blow out och en Zorro-film med George Hamilton utanför biografen ifråga. Eftersom den förra är en konspirationsthriller, där skrupulösa maktspelare kommer undan med mord, och den andra handlar om en maskerad hjälte är det knappast slumpmässigt valda filmer.

Själv fastnade jag särskilt för en helt annan bioscen i Joker. I filmen presenteras Batmans pappa Thomas Wayne som en föraktfull plutokrat, snarare än någon filantropisk Bill Gates-miljardär. Och när han avfärdar missnöjda medborgare som patetiska clowner börjar de dyka upp till protesterna i masker – till exempel utanför en galavisning av Moderna tider.

Inne i salongen sitter alltså den uppklädda eliten och skrattar gott åt vänsterkomikern Charlie Chaplins arbetskritiska klassiker, en film som solidariserar sig med dem som inget har. Det är en uppvisning i filmhistorisk ironi och sorg, eftersom scenen visar hur filmens budskap har punkterats av tidens tand.

Som bild av ett samhälle som behöver skakas om är det inte så dumt. Det återstår att se om Joker kommer att utstå samma avväpnande behandling i framtiden.

Jacob Lundström

Chefredaktör för FLM

Annons

Trailer

Sátántangó

Äntligen! Den 1 november får Jeanne Dielman, 23, quai du commerce, 1080 Bruxelles från 1975 till slut svensk biopremiär. Chantal Akermans klassiska hemmafruporträtt har en speltid på 225 minuter och tjänar på att upplevas på biografas. Frågan är vem som ser till att Béla Tarrs dubbelt så långa Sátántangó från 1994 också får distribution. Den ungerske filmarens långkörare har förstås visats på Cinemateket tidigare, men förhoppningsvis kan den nya 4K-kopian göra att Sátántangó når ännu fler biografer och ännu fler åskådare som vill försjunka i ett bildberättande som är antitesen till TikTok.


Evenemangstips
  • 09 okt

    Berget på månens baksida @ Cinemateket

    Cinemateket fortsätter sin retrospektiv med Bibi Andersson, som gick bort i våras. Hon är främst förknippad med klassiker från 1950- och 60-talet, inte minst i regi av Ingmar Bergman, men fortsatte att göra minnesvärda roller ända in på 2000-talet (se till exempel Elina – som om jag inte fanns). I Lennart Hjulströms och Agneta Pleijels film från 1983 spelar Bibi Andersson den dramatikern Ann-Charlotte Leffler.


Artikel

Varje skitig bild i Joker verkar hemsökt

Joaquin Phoenix gör ett rollporträtt som är plågsamt att titta på, och Todd Phillips skapar spöklik stämning med filmhistoriska referenser. Oscar Westerholm har sett en rasande skicklig Joker.

Artikel

Midsommar är inte den enda skräckfilmen om Hälsingland

Det snålas inte med blodet i Klas Perssons och Karin Engmans ambitiösa vikingaskräckis. Sebastian Lindvall har sett Bollnäsfilmen Draug.

Artikel

Det övernaturliga är inte overkligt i The burial of Kojo

Blitz The Ambassadors debut är en mångfacetterad film av en modig konstnär. Katarina Hedrén har sett The burial of Kojo som inviger årets upplaga av filmfestivalen Cinemafrica.

Artikel

En Fantastisk filmfestival även detta år

Från nördig grabbsammankomst till en internationell angelägenhet. Charlotte Wiberg tipsar ur programmet för den jubilerande festivalen i Lund som firar 25 år.

Annons

Tidigare FLM Weekend