fbpx
v.22

Sju anledningar till varför Biologiska museet är världens främsta filmmuseum

Vecka 22 2017 Redaktör: Jacob Lundström
Intro

Förväxlingen i Cannes

Jacob Lundström om vilka svenska filmer som går till festivalhistorien.

I min festivalrecension förutspådde jag att The square, sina brister till trots, så småningom skulle betraktas som Ruben Östlunds mästerverk. Men nu föregrep Pedro Almodóvars jury så att säga min förutsägelse genom att tilldela filmen Guldpalmen.

Inte för att Guldpalmen i Cannes dubbar en film till mästerverk för all framtid (Fahrenheit 9/11, någon?) men utmärkelsen gör att The square ännu tydligare främträder som en milstolpe i svensk filmhistoria och det självklara utropstecknet i Östlunds filmografi.

Från att ha varit en av kanske fem kritikerfavoriter i Cannes huvudtävling är The square nu definitivt inskriven i filmhistorieböckerna. Precis som Alf Sjöberg, som kammade hem två vinster i Cannes: först med Iris och löjtnantshjärta 1946 och sedan med Fröken Julie 1951.

Eller hur var det egentligen med den saken?

Mai Zetterling och Alf Kjellin i Hets från 1944 – som visades i Cannes först 1946.

Mai Zetterling och Alf Kjellin i Hets från 1944 – som visades i Cannes först 1946.

Uppgiften att Iris och löjtnantshjärta tävlade i Cannes härrör från festivalens egen hemsida och finns på engelskspråkiga Wikipedia. Den har också valsat runt i flera svenska medier (inklusive FLM!). I själva verket var det Alf Sjöbergs Hets som visades och prisades i Cannes 1946. Förväxlingen har bland annat nystats upp i forumet på Filmtipset och numera är uppgiften i alla fall korrekt på Cannes hemsida.

Förhoppningsvis har eftervärlden bättre koll på vilken av Ruben Östlunds filmer som segrade på rivieran.

Jacob Lundström

Chefredaktör för FLM

Annons

FLM rekommenderar

Tre filmtips

Eastern boys

Robin Campillos 120 beats per minute seglade upp som favorit till Guldpalmen under Cannesfestivalen men fick nöja sig med Grand Prix. Filmen går upp på dukarna här hemma i höst men redan nu går det att kolla in Campillos förra film, den sevärda Eastern boys, som aldrig fick svensk biopremiär.

Se Eastern boys på Draken film.

The handmaiden

Nu finns en av årets bästa biofilmer tillgänglig för hemmabruk. Sebastian Lindvall kallade den för Park Chan-wooks mest inpiskade hämndfilm hittills i sin recension: ”The handmaiden är ett lekfullt nystan av intriger, förväntningar, besvikelser och berättarperspektiv som briljerar allra mest i hanteringen av det köttsliga”.

Tussilago

Det svenska 70-talet fortsätter att inspirera filmskapare. Se bara på Call girl och kommande Björn Borg-filmen. Ethan Hawke och Noomi Rapace håller också på att spela in en film om Norrmalmstorgsdramat – i Kanada. Min favorit hittills i genren ”baserat på verkliga händelser under svenska 70-talet” är Jonas Odells kortfilm Tussilago från 2010 om det misslyckade kidnappningsförsöket av Anna-Greta Leijon för 40 år sedan. Valdes 2012 ut till vår samlings-dvd Nordic reality. Finns nu på SVT Play.

Se Tussilago på SVT Play.

Detta har hänt

Bergman, Bergman och nya debutanter

Bergman

Jessica Chastain har varit i ropet som jurymedlem i Cannes som höjt rösten mot festivalfilmernas undermåliga kvinnoporträtt. I samband med festivalen blev det också känt att hon både ska producera ett förhoppningsvis överdådigt kvinnoporträtt: Seducing Ingrid Bergman. Filmen handlar om skådespelarens romans med fotografen Robert Capa och porträttera Bergman ska Chastain själv göra. Seducing Ingrid Bergman baseras på Chris Greenhalghs bok med samma namn och Arash Amels bearbeatning fanns redan 2014 på Hollywoods topplista för ofilmade manuskript.

Bergman igen

Nu står det också klart att Mia Hansen-Løves nästkommande projekt blir Bergman island, som dock handlar om Ingrids baskerade namne. Filmen handlar om ett amerikanskt filmmakarpars pilgrimsfärd till Fårö. Värt att påpeka i sammanhanget är väl att Hansen-Løve själv besökt Bergmanveckan på Fårö tillsammans med sin filmmakande partner Olivier Assayas. Samt att Greta Gerwig, som ska medverka i filmen, besökt Bergmanveckan med sin filmmakande partner Noah Baumbach.

Nya stockholmsdebutanter

Tjuvheder, Förvaret och Dröm vidare är några av filmerna som deltagit i utvecklingsprogrammet Sthlm Debut. Nu är det klart vilka filmskapares projekt som valts ut till den sjätte omgången: Isabella Carbonell, Jonas Westbom, Victoria Verseau, Lovisa Sirén och Ellen Fiske. Läs mer här.


Podcast

The cinephiliacs

För många låter kanske en podcast om cinefili som överkurs men Peter Labuzas intervjuer med filmkritiker och festivalprogrammerare erbjuder ofta intressant lyssning om filmkulturens mjuka värden. I det senaste avsnittet intervjuas bloggfavoriten Girish Shambu, som bland annat skrivit boken The new cinephilia.


Video

Prutthumor

Den föraktade prutthumorn har många tillskyndare i de konstnärligt respekterade filmskaparnas gäng. Den svenska filmhistoriens mest kända brakare återfinns trots allt i Ingmar Bergmans Fanny och Alexander. Och i klippet ovan reflekterar filmhistorikern David Bordwell kring fjärtskämten i Yasujiro Ozus God morgon från 1959. Nästa föremål för utvärdering är de genmodifierade grispruttarna i Bong Joon-hos Okja som har världspremiär på Netflix 28 juni. Bu eller bä?


Video

Logan lucky

För några veckor sedan skrev vi om att Steven Soderbergh har sagt upp sig från filmpensionen. Nu finns en trailer till Soderberghs comeback tillika första heistfilm sedan följetongen om Oceans gäng.


Instagram

I veckan fyllde nya vågen-veteranen Agnès Varda 89 år! Hennes färska film Visages villages var en av höjdpunkterna på Cannes filmfestival (läs lite mer om den här). Svensk biopremiär nästa vår.

Följ FLM på Instagram.

Artikel

Sju anledningar till varför Biologiska museet är världens främsta filmmuseum

Det är en skandal att Biologiska museet på Djurgården i Stockholm ska stängas. Inte minst borde vi filmintresserade kedja fast oss vid en uppstoppad älgko, skriver Jan Holmberg.

Artikel

Mollstämda floskler i Terrence Malicks Song to song

Det uttryckslösa folket från 60-talsmodernismens filmklassiker går igen? Calle Wahlström har sett bioaktuella Song to song.

Artikel

Edgar G. Ulmer på farliga omvägar

Mikaela Kindblom minns en av regissörerna på Hollywood Poverty Row.
Tidigare FLM Weekend