Bloggar Jonas Holmberg Jonas Holmberg, 13 april 2012

Det oberörbara

Den mest sedda biofilmen någonsin i Sverige är Titanic, följt av Sällskapsresan och Lejonkungen. I Frankrike är det också Titanic, följt av lustspelet Bienvenue chez les ch'tis. På tredje plats kommer den bioaktuella Intouchables.

Den mest sedda biofilmen någonsin i Sverige är Titanic, följt av Sällskapsresan och Lejonkungen. I Frankrike är det också Titanic, följt av lustspelet Bienvenue chez les ch’tis. På tredje plats kommer den bioaktuella Intouchables. Mer än 17 miljoner fransmän har löst biljett till den välspelade bromantiska komedin, med något så ovanligt som en personlig assistent som den viktigaste rollfiguren.

Intouchables tillfredsställer uppenbarligen ett behov i den femte republiken. I dagens Expressen skriver jag om att detta behov handlar om en nationell enighet som gått förlorad i ett Frankrike allt hårdare präglat av starka klass-, religions- och rasmotsättningar under den impopuläre presidenten Nicolas Sarkozy.

I texten refererar jag också tv-intervjun med den sydfranska rasisten Jean-Marie Le Pen, som menar att Intouchables ger en förfärlig bild av Frankrike. Se intervjun nedan.

Rekommenderar också Kinos inslag om filmen för ett par veckor sedan, samt Marcela Iacubs kritiska läsning i Libération (franska).

Ikväll pratar jag också med Bim Clinell och Lisa Irenius om bland annat Intouchables och andra franska filmer i tv-programmet KulturExpressen som sänds i Axess TV (samt från och med lördag på webben) och den här veckan har temat frankofilens död.

Annons