fbpx

Kinoteka

Just nu pågår den polska filmfestivalen Kinoteka i Stockholm. Imorgon onsdag torsdag 20.30 sitter jag på Bio Rio och medverkar i en panel tillsammans med regissören Agnieszka Holland (vars filmer visas som retrospektiv under festivalen), polska filmkritikern Pawel Felis och moderatorn Mika Larsson. Vi ska prata under den anspråksfullt tankeväckande rubriken ”Polska och svenska filmer om historia och nutid. Men är de universella?” efter en visning av ett avsnitt av Hollands uppmärksammade tv-serie Epika (en serie som för övrigt profetiskt slutar med att den polska presidenten dör i en flygkrasch).

Och redan ikväll kan man förresten lyssna på Agnieszka Holland som samtalar med Hynek Pallas efter visningen av Copying Beethoven.

2 kommentarer

  1. Kanske jo, men jag har ändå svårt att se att särskilt många svenskar skulle bestämma sig för att se en polsk tv-serie om politiska turer utan att kolla upp den lite, och den har fått mkt uppmärksamhet för just att den förutspådde den tragiska kraschen och många av dess omständigheter. På seminariet sa Agnieszka Holland att det nog berodde på att den polska historien går i cirklar – då blir det lätt att vara profetisk.

  2. Måhända är Epika svårhittad, men i dessa tider skulle jag nog säga att en liten spoilervarning hade varit på sin plats

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.