Read more »" />Read more »" />Avatar = Pocahontas in space? – FLM
Bloggar Jonas Holmberg Jonas Holmberg, 6 januari 2010

Avatar = Pocahontas in space?

Search/replace är en ganska rolig lek som kan vara skoningslös mot formulaisk dramaturgi. Om man bara byter ut namn och platser, är det förvånansvärt många filmer som är exakt likadana. Det behöver visserligen inte  vara ett problem så länge filmerna har ambitioner utöver just historieberättande, men när jag (via kommentarerna till Johanna Koljonens fb-status ”RT... Read more »

Search/replace är en ganska rolig lek som kan vara skoningslös mot formulaisk dramaturgi. Om man bara byter ut namn och platser, är det förvånansvärt många filmer som är exakt likadana. Det behöver visserligen inte  vara ett problem så länge filmerna har ambitioner utöver just historieberättande, men när jag (via kommentarerna till Johanna Koljonens fb-status ”RT Nadja Strömvall Avatar: ett snyggt fodral med en gammal Pocahontas-vhs inuti?”) hittade Huffington Posts roliga förvandlingsnummer från Pocahontas-synopsis till Avatar-dito är det ändå lite nedslående hur till förväxling lika de är.

Men det finns en viktig skillnad. Pocahontas syftar till ett ömsesidigt försonande mellan de två lika goda kålsuparna ockupant och ockuperad. I synopsisen står det ”John and Pocahontas finally have each other, and the two cultures meet there differences”. I Avatar bryr man sig inte om att klä ut geopolitiken till kulturkrock. Den tar helhjärtat ställning för de ockuperade, och slår fast att ett våldsamt motståndskrig är moraliskt riktigt. Även om modellerna för hur man skriver ett bästsäljarmanus på två veckor inte har förändrats så mycket sen de gamla grekerna, så har det uppenbarligen hänt något med relationen mellan Hollywood och indianerna. Eller om det kanske var irakierna det handlade om.

Annons