fbpx

Den ofrivilliga galagästen

De ofrivilliga blev alltså det svenska bidraget till Oscars-tävlingen om världens bästa icke engelskspråkiga film 2009 – trots att den ju kom 2008. Premiärår 2008 är det också på Låt den rätte komma in, vars tidigare succéturné visat dess transatlantiska potential. Antagligen hade den stilsäkra Blackebergvampyren haft större chans att vinna juryns bifall än de mindre blodtörstande fjortisarna i De ofrivilliga. Men jag ska inte klaga nu igen, efter att i vintras ha gnällt om just att Ruben Östlund inte vann någon guldbagge….

Uppdatering:

På grund av olika omständigheter som innefattar Luleå så kunde inte Låt den rätte komma in komma i fråga för årets nominering, trots att den fick premiär under perioden för 2009. Tar därmed tillbaka allt ovanstående.

2 kommentarer

  1. Oj, det verkar vara mer komplicerat än jag trodde. Om jag har fattat det rätt hade Låt den rätte en planerad smygpremiär i Luleå, just för att kunna komma ifråga för förra årets Oscarsstatyetter. Men sen när Maria Larsson valdes istället ställdes smygpremiären i Luleå in, och filmen fick istället nationell premiär under perioden som gäller för årets nomineringar. Men eftersom den blivit ratad en gång av juryn redan, så fick den inte vara med i diskussionen en gång till. OM jag fattat röran rätt till slut alltså.

  2. Nån som kan reda ut Låt den rätte och Oscarsgalan en gång för alla? Jag har hört bud fram och tillbaka om att den inte var valbar med förklaringar av varierande trovärdighet. Den var ju inte heller valbar för de andra priserna på förra galan trots att den gick upp i USA 2008, också det av oklar anledning.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.